АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРИСТРАННИЯТ СЪВЕТ ЩЕ ОБСЪДИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА МВР

Националният съвет за тристранно сътрудничество
29.07.2020 / 07:55

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно онлайн заседание. Социалните партньори ще обсъдят проект за промени в Закона за Министерството на вътрешните работи. Той е внесен от председателя на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Пламен Нунев и група народни представители от ГЕРБ. Заседанието е насрочено за 13 часа.

Проектът за изменение на закона предвижда всеки труд, положен извън установеното редовно работно време - до 70 часа на тримесечен период и 280 часа годишно - да се отчита като извънреден труд и да се компенсира с възнаграждение. В мотивите на вносителите е записано че предвид специфичната дейност на министерството, служителите на ненормиран работен ден регулярно полагат труд над установеното работно време в работни дни.

Съгласно действащата към момента нормативна уредба това не представлява извънреден труд и съответно не се компенсира с възнаграждение.

Предвиденото изменение регламентира, че за държавните служители, извън тези с намалено работно време и работещите на смени, трябва да се установи подневно отчитане на работното време. По този начин за държавните служители по Закона за МВР ще отпадне компенсирането с допълнителен платен годишен отпуск до 12 дни за положения труд над установеното работно време в работни дни.

В мотивите също така е посочено, че необходимите финансови средства за прилагането на новата нормативна уредба, свързана с изплащането на допълнителното възнаграждение за извънреден труд, са в размер на около 65 милиона лева, от които за възнаграждения малко над 37 милиона и близо 27 милиона за дължими осигурителни вноски. Тези средства следва да бъдат допълнително осигурени по бюджета на МВР по бюджетната прогноза за следващите години.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев