АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ МАСКИ НА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА В ГЪРЦИЯ ОТ УТРЕ

Атина, 25 юли 2020 г.
28.07.2020 / 17:40

От днес пристигащите на гръцки летища от България и Румъния са задължени да представят отрицателен тест за коронавирус. На практика и на летищата се въвежда същата схема към туристите, както на единствената отворена сухопътна граница „Кулата -Промахон“.

И понеже това решение е взето бързо в отговор на увеличените случаи на заразени в тези страни, гръцките власти допускат днес и утре при пътуване и липса на време да се тестват пътниците преди излитане, да им се прави тест на летището в Атина. В този случай неудобството е, че пътникът трябва да остане под карантина в хотел следващите 36 часа, докато излезе резултатът от теста.

Заместник-министърът по защита на гражданите Никос Хардалиас в днешно изявление уточни причините за новите мерки:

„По отношение на произхода на заразените туристи установихме, че на първите четири места са от съседни балкански страни. Следим епидемиологичната обстановка във всяка страна. На тези резултати се базира отварянето или затварянето на границата към тези страни. Затова въведохме и допълнителни мерки - задължително тестване и отрицателен резултат за лицата, които пристигат със самолет от България и Румъния“.

Тези мерки са временни и при подобрение на епидемиологичната обстановка в балканските страни ще отпаднат. Засега са обявени до 4-ти август. По всяка вероятност ще бъдат продължени с още две седмици.

Гръцките власти отново въведоха от утре задължително носене на маска във всички закрити обществени места: всички магазини,гари,летища,транспорт. Ново е също задължителното носене на маска в църквите, въпреки нежеланието на духовници да приемат този начин на присъствие на богомолците, но ги задължиха пред всеки храм да има табела за носене на маска. Разбира се, вече повече от две седмици са забранени летните фолклорни фестивали, както и религиозните тържества, където се събират много хора. Глобата за неносене на маска е 150 евро.

Вътре в страната активни опасни огнища на коронавирус в момента не се отчитат, но всеки ден новозаразените в област Атика, където се намира Атина, са около 20 случая, които нямат връзка помежду си.

Големият и досега неовладян проблем са нощните заведения.

Лято е, туристите и гърците искат да се веселят, но не се спазва дистанция и властите се страхуват от масово заразяване на тези места. Налагат се глоби, затварят се заведения, но въпреки това младежите не се подчиняват на мерките.

От утре в Гърция не може да се влезе в магазини и да се посещават закрити обществени места без маска.

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев