АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. КОСТА КОСТОВ: РАЗОЧАРОВАН СЪМ ОТ ГЕН. МУТАФЧИЙСКИ КАТО МОЙ НАЧАЛНИК ВЪВ ВМА

Проф. Коста Костов
27.07.2020 / 16:05

Изключително разочарован съм от ген. Венцислав Мутафчийски като мой началник във Военномедицинската академия заради начина, по който той ме изслушваше, контактувахме и протичаха нашите разговори, превръщани в академични конфликти. За начина, по който се обсъждаха академичните проблеми, по който се третират колегите в академичен аспект. Нашето противоречие не беше на личностна, а на принципна основа.

Това заяви специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов в предаването „120 минути“ по бТВ. Той беше част и от създадения Медицински експертен съвет по време на извънредното положение.

Пръскане против хлебарки

Идеята за Съвета идва на проф. Костов, докато отива към Министерски съвет, за да се срещна с премиера Бойко Борисов.

„Когато отидох при министър-председателя, бях там с пълното съзнание, че искам да помогна. По време на извънредното положение усетих, че съм готов на саможертва”, изтъкна лекарят.

Той беше категоричен, че е искал работата на Националния оперативен щаб, воден от ген. Мутафчийски, и дейността на Медицинския съвет да бъдат самостоятелни, да не се смесват функциите и да не се създава конкуренция и “надцакване”.

По думите му обаче това не се е случило и са започнали противопоставяния и подмолни атаки срещу Съвета.

“Интелектуалците, каквито считам, че сме в Медицинския експертен съвет, не трябва да стъпват твърде долу в политическото. Те трябва да бъдат коректив, да подадат идея, насока. Моментално след това трябва да излязат от него, за да останат независими в себе си, в личната свобода и почтеност. В политиката не се тачи моралът. В момента, в който усетих, че може да има провокация и можем да се поддадем и да съучастваме в политическото, да бъдем употребени не като експерти, а да бъдем въвлечени в политическа игра, в този момент изведох съвета”, подчерта проф. Костов.

Според него винаги има опасност карантинните мерки да се превърнат в удобна платформа за налагане на политически такива.

Протестите у нас

“За моя приятна изненада покрай нас расте едно поколение, което има друго отношение към демократичните ценности. Виждам едно лице на протеста, което досега не съм виждал – младо, одухотворено, бяло, несвързано с партийни цветове лице”, категоричен беше той.

Според него за първи път протестът се води от млади хора, които декларират политическа независимост и не желаят други да го ръководят.

“За първи път недоволстващите обвързват протеста срещу правосъдната система и казват “няма справедливост”, заяви лекарят.

COVID-19 през есента

“Очаквам не такава тежка есен, каквато мнозина експерти предвиждат. Тя би могла да е тежка, ако протестите продължат. Това ще една добра основа за инфектиране на много повече хора”, коментира той.

Според него в България хората са били късметлии. По думите му числото на тежкозаболелите и починалите не е високо.

“Истината е, че се справихме и преминахме леко”, допълни той.

http://epicenter.bg/

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев