АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КС: НЯМА ПРЕЧКА ВСЕКИ ПРОКУРОР ДА РАЗСЛЕДВА ОБВИНИТЕЛ №1

Конституционният съд
23.07.2020 / 17:09

Според Конституционния съд, няма конституционна пречка всеки прокурор да разследва главния прокурор. Решението на съдиите по питане на Министерския съвет от края на миналата година е взето единодушно, предаде БНР. Заради доклада на Венецианската комисия, в който се препоръчва цялостна радикална реформа на конституцията и Висшия съдебен съвет, за да се премахне недосегаемостта на главния прокурор, правителството реши да попита Конституционния съд може ли редови прокурор да разследва Обвинител номер едно и при сега действащата конституционна уредба.

Текстът, чийто тълкуване се иска, е "главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори" и в този смисъл възможно ли подчинен на главния прокурор да го разследва независимо.

Според КС главният прокурор не може да дава конкретни указания по дела, по които е ангажирана неговата наказателна отговорност, тоест, редови прокурор може да разследва главния.

Второто ключово решение на Конституционния съд е отхвърляне на искането на президента Румен Радев да бъдат обявени за противоконституционни текстове от Закона за здравето, свързани с извънредната епидемична обстановка.

Според държавния глава, обявяването й от Министерския съвет, а не от Парламента, е в противоречие с Основния закон, а въведените формалните критерии за оценка на живота и здравето на хората непропорционалното ограничават остовните им права.

На особено мнение останаха съдиите Георги Ангелов, Таня Райковска и Атанас Семов.

Източници: БНР, "Епицентър"

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев