АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

13-И ДЕН НА ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Протестът - 13 ден
21.07.2020 / 23:46

Протестите срещу правителството и главния прокурор Иван Гешев продължиха за 13-та поредна вечер. Хиляди българи демонстрираха в София и други градове от страната, макар в първите часове да имаше по-малко хора в сравнение с предишните дни.

В София по установена традиция основният протест започна в 19:00 ч. пред сградата на Президенството. Към 20:00 ч. ларгото между Президентството и Министерски съвет вече бе запълнено и виковете "Оставка", и "Бойко, вън!" стават все по-силни. Движението по булевардите "Цар Освободител" и "Дондуков" отново беше блокирано. Към 21:30 ч. демонстрантите се отправиха към сградата на Съдебната палата. След това шествието продължи по булевардите "Витоша", "Патриарх Евтимий" и "Васил Левски" и завърши пред Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тази вечер мотото беше "Доверие сме ние - мафията вън!".

По-рано днес правителството очаквано оцеля във вот на недоверие, поискан от БСП. За четвъртък е планиран коалиционен съвет, на който управляващите вероятно ще обяват рокади в кабинета.

Прави впечатление, че протестите днес не бяха концентрирани на едно място. Привечер имаше проява пред ресторант "Осемте джуджета", който бе декор от журналистическо разследване с участие на прокурори. Демонстрацията е под надслов “Масово пиене на евробира с Петьо Еврото и осемте му джудета“. Към 19.30 ч. се бяха събрали към 150 души.

По-рано, около 14:00 ч., хора се насочиха към летище "София", за да посрещнат премиера Борисов на правителствения ВИП след завръщането му от Брюксел, където той бе на преговори за новия европейски бюджет.

Цял ден продължи и протеста пред парламента. Там бяха забелязани знамена на синдикат "Защита". Това е първият синдикат, който се присъединява към искането на оставки на правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

По някое време протестът се премести от парламента пред сградата на правителството, където движението остана блокирано за повече от час.

В много от големите градове също имаше протести.

За втора поредна вечер протестиращите в Бургас блокираха част от главен булевард. Близо 100 души участваха в шествието, което се събра пред сградата на Община Бургас и в посока жп гарата по „Булаир“ се отправи към Морската градина.

Протестиращите носеха плакати с надписи „Мафията вън от властта“, „Съд и затвор за виновните, върнете бъдещето на младите“, “29 млн. евро са срам“.

В шествието участваха хора на различни възрасти. Отново имаше представители на партия „Възраждане“, Средна европейска класа, ОЗБГ, движение „Антимафия“.

Освен оставките на правителството и главния прокурор недоволните искат и въвеждане на електронно гласуване и свикване на Велико народно събрание. Над 600 са вече участниците в подписката, в която се иска Общината да си върне пътя към т. нар. „Доганов сарай“ в парк "Росенец".

За поредна вечер жители на Добрич излязоха на протест с искане за оставка на правителството на министър-председателя Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Присъстващите на протеста отново организираха шествие по пешеходната зона на Добрич до централата на ГЕРБ със скандиране за оставка и изчистване на страната ни от корупцията.

Според част от присъстващите на протеста основната им задача е да се опитат да осигурят по-добро бъдеще на децата на България.

Пореден ден на протест и в Русе обедини граждани с искания за оставките на правителството и главния прокурор. Гражданите на Русе бяха единодушни, че не приемат какъвто и да е бъдещ ремонт на кабинета, както обяви вицепремиерът Томислав Дончев. Те отново настояваха за пълна промяна на управлението.

Обещаният от управляващите ремонт на кабинета, няма да тушира напрежението в страната. Това заявиха протестиращите в десетия ден на протеста в Ямбол.

В Пазарджик около 30 души протестираха с искане оставката на премиера Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. За първа вечер към протестиращите се присъедини и група възрастни хора, които настояваха за по-високи пенсии.

9-ти ден на антиправителствен протест в Хасково ,който беше малоброен и премина без шествие. Демонстрантите обясниха липсата на повече хора с решението да пътуват за София, за да подкрепят столицата.

Площад „Стефан Стамболов“ в Пловдив и тази вечер се огласи от викове „оставка“. Участниците в демонстрацията бяха категорични , че ще продължат да настояват за оттеглянето на премиера и на главният прокурор.

В Плевен за 11-та поредна вечер протестиращи се събраха пред Областната администрация с искания за оставка на правителството и главния прокурор. Шествието завърши по традиция пред Съдебната палата.

Около 30 души в Сливен за пореден ден излязоха на протест срещу правителството с искане за оставка на кабинета „Борисов 3“ и главния прокурор Иван Гешев. Традиционно демонстрантите преминаха по главната улица на града с викове „Оставка“ и „Мафия“.

Единадесетият ден от протестната вълна в Стара Загора прерасна в гражданско неподчинение тази вечер.

Демонстранти затвориха възлови кръстовища в града за кратко и декларираха готовност да преминат към блокада на ключови обекти в близките дни. До сблъсъци с полицията не се стигна.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев