АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИМА СДЕЛКА ЗА БЮДЖЕТА НА ЕС И ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ

Лидерите
21.07.2020 / 09:13

Европейските лидери постигнаха споразумение по бюджета на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията с коронавируса след преговори, продължили 4 денонощия.

Първи новината съобщи в "Туитър" председателят на Европейския съвет Шарл Мишел с една дума - "сделка". По-късно на брифинг с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен той започна изложението си така:

"Направихме го. Европа е солидна, здрава и най-вече единна".

Цифрите за бюджета на ЕС за следващите 7 години, както и за възстановителния план, са без промяна - съответно 1.074 трилиона евро и 750 млрд. евро. От тях 390 млрд. ще се отпускат под формата на безвъзмездни средства, а 360 млрд. - на заеми. Намалени са обаче парите за кохезия, устойчивост и ценности от над 380 млрд. евро на близо 378 млрд. Сериозно орязване бе залегнало за фонда за справедлив преход, който трябва да помогне за прехода към зелена и дигитална Европа - от 30 млрд. на 10 млрд. евро.

Мишел подчерта:

"За първи път в историята на Европа нашият бюджет ще е свързан тясно с климатичните ни цели. За първи път зачитането на върховенството на закона е решаващ критерий за харченето на средства от бюджета. И за първи път двойно подсилваме бюджета ни срещу кризи".

Към текста за върховенството за закона бе добавено, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните-членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства.

И Мишел, и Фон дер Лайен отхвърлиха твърденията, че са смекчили първоначалната версия за обвързването на върховенството на закона с ползването на еврофондовете заради натиска на Унгария и Полша. Фон дер Лайен заяви:

"Текстът за върховенството на закона, по който постигнахме споразумение, е подобрен. В документа има много ясен ангажимент и към върховенството на закона, и за защитата на финансовите интереси на ЕС".

"Набелязахме и ориентири към собствените ресурси, които представляват тласък на европейското ни бъдеще", добави Мишел.

Урсула фон дер Лайен изрази съжаление, че при преговорите от окончателния текст е изпаднал инструментът за платежоспособност, защото, по думите ѝ, това ще намали иновативната част от бюджета.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3, 5 млрд. евро.

За да влязат в сила, бюджетът на ЕС и възстановителният план трябва да получат одобрението на Европейския парламент. Вероятно това ще стане на извънредна сесия този месец.

 
 

Copyright © 2008-2023 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев