АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОКУРАТУРАТА ВНЕСЕ ИСК ЗА ЗАЛИЧАВАНЕ НА ПАРТИЯ "ВЪЗРАЖДАНЕ"

Софийската градска прокуратура (СГП)
20.07.2020 / 11:41

Софийската градска прокуратура (СГП) внася искане в Софийския градския съд за заличаване на регистрацията на политическа партия „Възраждане“ и за нейното разпускане.

От държавното обвинение уточняват, че искането е резултат от проверка по сигнал от началото на юни за нарушения в дейността на партията с лидер Костадин Костадинов.

Според прокуратурата са декларирани неверни данни за присъствието на най-малко 500 граждани с избирателни права на Учредителното събрание на партията, а 86 от вписаните като учредители, са били извън страната. 108 от лицата, чиито имена фигурират върху декларации като учредители от общо 580-те, са заявили, че подписите в списъците не са техни, а 87, че не са подписвали Декларация за индивидуално членство по Закона за политическите партии. Други 120 лица твърдят, че изобщо не са присъствали на Учредително събрание на „Възраждане“, а под две от декларациите за индивидуално членство, на които са положени и подписи като участници в Учредително събрание, проведено на 2 август 2014 година, стоят имена на хора, които са починали два месеца по-рано.

Предстои делото по искането на прокуратурата да бъде насрочване в открито съдебно заседание с призоваване на заинтересованите страни, уточняват от държавното обвинение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев