АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕСЕТИ ДЕН НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ, ОТ ПОНЕДЕЛНИК - В НОВА ФАЗА

 Десети антиправителствен протест  в София
18.07.2020 / 23:28

Десетият ден на антиправителствени протести приключи без нарушения на обществения ред в София. Демонстрантите отново се събраха пред сградата на президентството. Те направиха импровизирана трибуна, от която излъчиха своите послания. Много от тях издигнаха ликове на Васил Левски. Исканията отново бяха за оставки на правителството и на главния прокурор.

Организаторите на протеста, известни като "Отровното трио" - Арман Бабикян, адв. Николай Хаджигенов и проф. Велислав Минеков, написаха по-рано днес във фейсбук: "Събираме се отново, докато не се освободим от властващата мафия". Те обявиха, че започват записване на граждани, съгласни да се включат в стачни действия под надслов "За защита на демокрацията".

Към исканията за оставки на кабинета "Борисов 3" и на главния прокурор Иван Гешев, организаторите на протеста в София издигат и искания за свикване на Велико народно събрание и за промяна на Конституцията.

Начертана беше стратегия за действие през идните дни. В понеделник, когато ще са дебатите по внесения от БСП вот на недоверие към правителството, пред парламента ще се събере протест в 7 часа. Той ще премине в общонационална стачка, която "ще пречи" ефективно на властта. Обсада на Народното събрание, държавни и общински сгради е последната възможност "да се изгонят управляващите", заявиха ораторите на протеста тази вечер.

Демонстрантите се разграничиха от всички политически партии в парламента. Адвокат Хаджигенов заяви:

"Експертен кабинет е нещо, което ние, гражданите, които протестираме в цялата страна, не трябва да допускаме. Това е причината, поради която в понеделник в 7 часа (сутринта) трябва да кажем нещо много важно. И трябва да го кажем на всички, които са в управлението. То е: "Всички вън!".

При протестните действия не бяха допуснати нарушения на реда, съобщиха от МВР, като уточниха, че е задържана млада жена, носила газово оръжие. Тя е отведена в столично районно управление, уточниха от полицията и отново напомниха на участниците в протестите да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

С думи за делото на Апостола на свободата започна днешният протест в Русе, но и вдъхновяващите слова за Васил Левски на годишнината от неговото рождение не можаха да увлекат русенци, които тази вечер предпочетоха да останат встрани от протеста срещу правителството и главния прокурор. Въпреки това на площада пред Съдебната палата бяха отново млади хора с децата си, които не се страхуваха да изразят мненията си.

Десетки граждани на Пловдив се събраха за поредна вечер на антиправителствени протести.

И варненци се събрахат за девета вечер пред сградата на Община Варна, за да изразят недоволството си от кабинета. Около 150 души са изпълнили площада и се приготвят за антиправителственото шествие.

Поредна вечер на недоволство и в Ямбол. За седми пореден ден протестиращите се събраха пред сградата на общината. С развети трибагреници и саморъчно изработени плакати с надписи „Затвор”, „Позор” и „Довиждане” протестиращите отново поискаха оставките на целия кабинет и на главния прокурор.

Традиционното шествие в Хасково не се проведе тази вечер. На 6-ия ден от антиправителствените протести в града се събраха около 50 души на централния площад "Свобода". Хората отбелязаха рождението на Апостола на свободата Васил Левски. Демонстрантите отново поискаха оставката на правителството и на главния прокурор и заявиха, че няма да се откажат до оттеглянето на Бойко Борисов и Иван Гешев. Организаторите обявиха, че на 23-ти юли подготвят голям митинг в Хасково, където ще се съберат хора от цялата област.

В Стара Загора интересна форма на протест избраха стотината граждани, които и тази вечер се обявиха срещу правителството на Бойко Борисов и с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Недоволните играха дартс, като стреличките се забиваха в ликовете на някои от личностите, които будят най-голямо недоволство по площадите на страната в последните дни, като премиера Борисов, Иван Гешев, Ахмед Доган, Делян Пеевски, Емил Кошлуков и др.

Протести има и в редица европейски столици, където българските общности зад граница изразяват подкрепа към исканията за смяна на порочния модел на управление.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев