АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЕЛИЗАР ЕНЧЕВ: НОВОТО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА ХАМЕЛЕОНА - МАРИН РАЙКОВ

Бившият служебен премиер на Росен Плевнелиев - Марин Райков
17.07.2020 / 19:39

Бившият служебен премиер на Росен Плевнелиев - Марин Райков, сега посланик в Лондон, протестира за оставката на кабинета и главния прокурор. Райков, който като служебен министър-председател се самоназначи за посланик в Париж, днес се присъедини към стотината протестиращи сънародници в британската столица с думите, че ги "ги представлява и работи за техните интереси", съобщи Булфото.

Корабът на ГЕРБ потъва и дори най-верните кадри на Борисов търсят нов пристан. Звучи шокиращо, но е факт – посланикът ни във Великобритания Марин Райков се присъедини към протестиращите българи в Лондон и иска оставката на правителството.

Гербер №1 в МВнР изведнъж прогледна за мутренската същност на режима и реши да смени флага. Всъщност ходът му е добре изчислен – законът повелява, че веднъж изпратен на задграничен мандат посланикът може да бъде върнат само с президентски указ. Такъв очевидно няма да бъде издаден, след като Райков ловко сменя господаря си и прескача от „Дондуков“1 на отсрещната страна.

Лицемерието в дипломацията не е от вчера, но дори и Макиавели би се изчервил от този ход на лондонския бунтар. Все пак да смениш флага на ГЕРБ с този на бунтовния народ си е чиста проба хамелеонщина.

Да припомним, че това е служебният премиер на Плевнелиев, който се вписа в историята на дипломацията с уникален маньовър – като служебен външен министър се предложи за посланик в Рим и като служебен министър-председател се утвърди за такъв. На недоволството от ляво и от дясно той високомерно отговори с гръмко мълчание или зле скрито презрение към критиците.

„Смелият“ посланик наистина не рискува мандата си в Лондон, поне докато президент е Румен Радев. Същевременно така Райков елегантно се самономинира за служебното правителство.

Освен морален тук има и тежък дипломатически казус. Може ли посланик, който се отрича от своето правителство и иска оставката му, да продължи да изпълнява задълженията си зад граница? И ако продължи, с какъв статут ще е пред приемащата страна? Кого ще представлява пред британските власти, след като това не е българското правителство?

Класиците са прави: при всяка революция мръсната пяна изплува отгоре!

 

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев