АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕН 9 ОТ ПРОТЕСТИТЕ СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО

Протестът
17.07.2020 / 19:05

Точно в 17 ч. започнаха антиправителствените протести. Гражданите се събират под прозорците на властта и продължават с исканията си за оставка на Борисов и Гешев.

Това е деветият ден от началото на демонстрациите. В по-голямата си част те преминават без сериозни ескалации на напрежението. Не липсват опити за провокации. Такива имаше и вчера, но до голям сблъсък не се стигна. Протестиращи направиха жива верига пред служителите на реда в опит да възпрат провокаторите.

Протести има и в други градове на страната. В момента демонстрации има в Бургас, където днес бяха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов и президента Румен Радев. Те посетиха морския град заради учението "БРИЗ 2020". Радев бе посрещнат от два протеста. Единият бе в негова подкрепа, а другият - за оставката му.

Десетки хиляди се събират за да поискат оставката на правителството вече над седмица. Основните скандирания са “Оставка!” и “Мафия”. Исканията са за предсрочни парламентарни избори, както и за оставка на главния прокурор Иван Гешев. Протести има в цялата страна.

Вчера бяха най-големите демонстрации. Граждани излязоха по улиците на голяма част от областните градове в страната. Особено мащабен бе протестът в Пловдив. Протести имаше и на българи в чужбина.

Фрог Нюз припомня, че Борисов поиска оставките на трима министри - Владислав Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие в понеделник. Оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

Припомняме още, че недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган. Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” - хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

https://frognews.bg/novini/jivo-den-9-protestite-sreshtu-pravitelstvoto--pipai.html

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев