АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ОСМИ ПОРЕДЕН ДЕН НА АНТИПРАВИТЕЛСТВЕНИ ПРОТЕСТИ В СОФИЯ

Протестът - 8 ден
16.07.2020 / 20:38

"Да защитим демокрацията - ден осми" - под този наслов пред сградата на президентството и пред тази на бившия Партиен дом започна поредната антиправителствена демонстрация в 17 часа.

Малко след 19.30 протестиращите тръгнаха към Народното събрание, минаха през "Орлов мост" и продължиха по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Тази вечер със своя официална трибуна и озвучителна уредба в гражданските протести се включи сдружение БОЕЦ. Там са опънати лозунги за свобода и справедливост, както и призив: "Освободете Иванчева и Петрова!". На площад "Независимост" се развяват сините знамена на Националния синдикат "Защита".

Демонстрацията в центъра на София осми ден е с искания за оставки на правителството и на главния прокурор.

От мощната озвучителна уредба на площада звучат песни на възрожденци, както и бардовете от началото на демократичните промени в България.

"Маринов, чао", "Борисов, чао", "Гешев, чао", "Изгорихме боклука на Европа, сега е ред да изгорим и нашия", гласят плакати, издигнати от протестиращите.

Кордонът около площада пред сградата на Министерския съвет не е толкова плътен, кордон има и пред официалния вход на президентството, както и пред официалната трибуна на сдружение БОЕЦ, което последните вечери присъстваше на протеста със свои участници, но не и със своя официална трибуна, а от тази група, която се намира на т.нар."триъгълник на властта" на площад "Независимост" вече се скандира и "Оставка!".

Тази вечер към протеста в София се присъединиха и протестиращи от Бургас. Те донесоха българското знаме, което бе поругано, а след това забито на плажа в "Росенец". Очаква се протестиращите да преминат с него пред сградата на правителството и сградата на президентството.

В социалните мрежи се разпространяват призиви днешният протест да бъде най-мащабният досега.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев