АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОЙКО БОРИСОВ: ЗАПИСИ, ЧЕКМЕДЖЕТА - ТОВА СА КОМПРОМАТИ. СПАЗВАМЕ КОНСТИТУЦИЯТА И ДЕМОКРАЦИЯТА

Бойко Борисов
15.07.2020 / 12:10

Премиерът Бойко Борисов обяви пред министрите си, че му е мъчно за битите полицаи, пострадалите протестиращи, но смята, че целта на провокаторите на демонстрациите пред Партиййния дом, е била да се окървави протеста. По думите му, той винаги е бил на страната на протестиращите, подкрепял ги е, срещал се е с тях и е решавали проблемите им. "Записи, чекмеджета - това са компромати. Трябва единение и съгласие. Винаги съм бил на страната на протестиращите, мъчно ми е много за разединението на нацията, което е толкова силно, че не знам как ще преоодлеем следващите месеци. България е може би единствената държава в света, която смята, че няма коронавирус", каза Борисов.

"Мъчно ми е много, че разединението на нацията в момента е толкова силно, не знам как ще преодолеем следващите месеци. В същото време виждате Великобритания, Франция... отново се връщат към много от мерките, които важаха. У нас не вярват, не изпълняват мерките. Тревожен съм от това, което докторите казват, че наесен това ще ни изиграе лоша шега. Икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят, нито един индикатор не дава, че нещо ще се подобри, ще става по-лошо. Тогава икономическите искания ще стават повече. Приходните агенции с големи усилия ни позволяват да не теглим към този момент заем. Влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да е много консолидирана. Имам идеи в тази посока, само ме спира петък и събота Европейския съвет и трябва да ги защитим. За да можем да излезем с решение... Няма да може да се приеме нито пактът за стабилност, нито бюджетът. Това са дните, които ни спират. Така или иначе ще има вот на недоверие. А на сценаристите няма да се спирам", каза премиерът.

Не сме спрели увеличението на доходите. Към този момент не теглим заем, влизайки в подобна ситуация, държавата трябва да бъде много консолидирана. Договорили сме най-много пари за България и трябва да ги защитим на най-важния съвет на ЕС, посочи Борисов. И продължи: "След това направиха записи, чекмеджета и т.н. Тези хора, които сега протестират за социални придобивки, с мерките, които въвеждахме, доходите им паднаха. Не е като да си работи икономиката нормално. Ако успеем да държим по този начин финансите на държава, ще завършим годината все едно сме края на 2018-а, началото на 2019-а. Това ще е максимумът. Да се концентрираме върху справедливите искания и да мине Европейския съвет.

"Ако нямаме план за стабилност, с коалиционните партньори и включително с опозиционните партии, какво ще се прави в идните месеци? Никой не може да се справи сам. Прекрасно знам какво могат организаторите на протеста - Румен Петков, Мая Манолова и всички, които са там. Мъчно ми е за полицаите и за невинно битите хора. Виждате, взривяват се бомби сред хората. Целта е да се окървавят протестите. Емоциите никога не са били добър съветник. Много пъти България е тръгвала по такъв път и много пъти после се е вайкала", допълни министър-председателят.

"Няма да коментирам вчерашните записи, защото сме там само аз и Горанов, защото влязохме в Банковия съвет и повече няма да могат да се фалират банки и да изнасят пари. Нека спазваме Конституцията и парламентарните процедури и пазете полицаите, пазете гражданите. Взаимно се пазете, защото и полицаите са хора и като ги удрят по главите с тези бутилки, и при тях също важи правото да защитят колегите си и тогава стават тези грозни неща. Чуваме ви, мислим неща за подпомагане във всяка една сфера", добави Бойко Борисов.

Премиерът се обърна и към президента и опозиционните партии. "Предстоят много тежки месеци, и ако има друго правителство, тогава всички ще питат: Къде ни е съгласието и единението? Ние нищо не искаме, има няколко месеца до изборите. Работим по поръчката за машинното гласуване. Някой не иска машинно гласуване, защото при едни предсрочни избори, няма да има машини. Единственият суверен си е народът, той определя кой и как управлява. Винаги сме побеждавали в честни избори, много пъти. Спазваме Конституцията и демокрацията", категоричен беше премиерът.

Бойко Борисов посъветва вътрешния и военния министър да отидат до парламента и да обяснят пред депутатите за битите полицаи и арестите на протестите. В никакъв случай не упреквайте хората, които идват да протестират със социалните си искания. Желанието им за оставка на това правителство няма да им подобри правителството. Договор мога да сключа с тях, че през ноември, декември, януари, положението им ще е по-тежко. Казвам го добронамерено, допълни министър-председателят.

И забрани на правосъдния министър Даниел Кирилов да пише във Фейсбук, защото така само възпалява протестите.

Източници: БНТ, Нова телевизия, "Епицентър"

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев