АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВОКАЦИЯ НА ПРОТЕСТА, ТРИМА РАНЕНИ, ШЕСТИМА ЗАДЪРЖАНИ

Провакация на протеста
15.07.2020 / 08:55

Част от протестиращите опитаха да щурмуват Партийния дом, хвърлиха димки и бомички и запалиха факла пред входа на сградата. Напрежението се покачи, когато транспарант, закачен на фасадата на сградата от протестиращи, се откачи, и няколко души опитаха да го вземат от ново. Стигна се до сблъсъци с полицията, полетяха камъни, бутилки и червена боя към една от вратите на Партийния дом.

Жандармерията направи плътен кордон и отдели протестиращите, не е ясно дали има и други пострадали. По призив на организаторите повечето от събралите се хора се отдръпнаха назад и показаха, че не са част от случващото се. Пуснаха химна и развяха трикольорите. На микрофона имаше призиви да не се присъединяват към провокациите, защото протестът не е срещу полицаи и жандармеристи.

Малко преди ескалацията на напрежението, няколко младежи успяха да поставят транспарант

Само преди три дни, в среднощното си обръщение, Бойко Борисов заяви, че се готвят да подпалят Партийния дом. Днес пък от СДВР обявиха на брифинг, че имат данни за готвени провокации тази вечер. Призоваха протестиращите да не се поддават на агресията.

Двама полицаи са пострадали при възникналото напрежение пред МС

Един полицай е настанен в ИСУЛ заради опита за влизане в парламента от страна на провокатори в края на шестия поред антиправителствен протест, съобщи на брифинг в полунощ зам.-директорът на СДВР Антон Златанов. Друг полицай е с прорезна рана. Златанов бе категоричен, че на протеста е имало провокатори. Шестима души са задържани:

"От задържаните лично разговарях с две 15-годишни момчета, които в 23.55 ч. бяха още тук без лични карти, без знанието на родителите си. Казаха, че единият е от "Левски", а другият от ЦСКА. На площада имаше малки групи фенове от няколко отбора. Имаше и други провокатори."

"Бяха хвърлени две бомби. Доста сериозни бомби, хвърлени в средата на множеството, на стъпалата пред Народно събрание 2, където имаше журналисти, фоторепортери, имаше част от организаторите, както и шестима полицаи без каски."

Вследствие на тази ситуация едно момче от протестиращите е паднало. Двама полицаи се опитали да му окажат помощ, когато:

"Без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне на първо място с кутии и пликове червена боя. Има множество ударени колеги по униформите, ръцете, всички сме в червена боя. Счупи се вратата на Народното събрание 2 и беше направен опит за нахлуване вътре."

Двама полицейски служители, без защитно облекло, които са охранявали входа, са били нападнати и бити.

Ще продължи разпознаването и на други участници в инцидента. На място се извършва оглед.

По думите на Антон Златанов, подобни мероприятия целят да се опорочи протестът и да се предизвикат безредици.

От МВР отново призоваха гражданите да спазват обществения ред и да не се поддават на провокации.

Още снимки от новината

Провакация на протеста

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев