АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАЙ-МНОГОЛЮДНИЯТ ПРОТЕСТ: ВСЕКИ ДЕН ЩЕ Е ТАКА ДО ПОБЕДАТА

Протестът - 6 ден
14.07.2020 / 23:05

И шестият протест срещу премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев е изключително многолюден, като хиляди недоволни от управлението изпълниха улиците на София и страната. Някъде демонстрациите продължиха до късните часове.

Късно вечерта на площад Независимост се появиха младежи с черни качулки. Първо започнаха да хвърлят димки. В 22.30 се опитват да щурмуват Партийния дом. Няколко успяха да се покачат на арката над входа. Мъж ва микрофона моли да престанат. Пускат химна. Мъжът казва- вече има двама ранени. Това ли искате???

По традиция сборният пункт на протестиращите в столицата беше в т. нар. Триъгълник на властта - сградите на Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Още в късния следобед заприиждаха много хора, а Ларгото бе затворено за движение на автомобили. В столицата имаше засилено полицейско присъствие, а сградата на Народното събрание се пази от три реда униформени, както и от специални машини на жандармерията. "Трябва да има промяна, да има еднакви мерки", "Очакваме правителството да подаде оставка", "Мутри вън" са част от исканията, които гражданите заявяват.

Към 20.00 часа огромното множество тръгна на обиколка из центъра на София, като първоначално се отправи по бул. "Дондуков", после зави към площад "Ал. Невски" и се отправи към Народната библиотека и Софийския университет "Св. Климент Охридски". По пътя демонстрантите скандираха "Оставка и затвор", "Всеки ден ще е така до победата", а най-отпред бе разпънато голямо знаме с думите: "Мутрите вън. Ние идваме! Идваме". За мащабите на шествието можеше да се съди от това, че протестиращите от предните редици вече бяха стигнали пред сградата на Народното събрание на едноименния площад, а на края имаше хора още по бул. "Дондуков".

Накрая огромното множество протестиращи срещу властта отново изпълни площад "Независимост".

Особено оживени демонстрации имаше в Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Хасково, Видин, Ямбол, Сливен, Дупница.

Във Варна, както от първия ден, шествието е огромно. Събраха се около 3000 души. И под тепетата имаше доста хора. В Бургас започна подписка общината да си върне пътя към т. нар. "Доганови сараи". В Русе хората обещаха да протестират всяка вечер. И в Ямбол бе така. В Шумен обаче се случи нещо още по-интересно - хората поискаха оставката на областния управител Стефан Желев и на кмета Любомир Христов.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев