АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОВЕРКИ В СДВР ЗАРАДИ БИТИ УЧАСТНИЦИ В ПРОТЕСТИТЕ

Полицията "респектира" участници в протеста
13.07.2020 / 12:50

Няколко проверки са назначени в СДВР заради изнесените информации за млади мъже, които са били бити от полицията след участие в протестите. Проверките ще приключат в едномесечен срок. Това обясни директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

"Назначени са проверки, които имат за цел да установят истината и участващите в тях лица. Ще приключат в едномесечен срок, при констатирани нарушения от страна на униформените, ще бъде поискана и потърсена отговорност", каза директорът на СДВР Георги Хаджиев.

"Чухме една от гледните точки на една от майките, на единия от задържаните. Нейният случай не е относим към публикувания клип под колоните на Министерския съвет. Случаят е от 10-ти на Орлов мост и на задържания му е повдигнато обвинение за изключително грубо и непристойно поведение спрямо полицаи. Дадена му е възможност да се свърже още тогава с адвокати и свои близки. След като се оплакал от здравното си състояние е откаран в "Пирогов", разказа полицейският началник.

По думите му, всички данни, които бъдат събрани, ще бъдат подложени на анализ.

"Няма как към настоящия момент да ви кажа дали и кога е бит. Ще стане ясно дали има упражнено полицейско насилие или не. Обиждал ги е, не бих могъл да коментирам думите и изразите, с които е нагрубявал полицаите. Многократно е бил предупреждаван да престане и тези му думи са документирани. Не мога да кажа дали прокуратурата ще иска постоянен арест. Име голям обем от информация, която се анализира", посочи Хаджиев.

"С моя заповед са назначени проверки, които имат за цел да установят обективната истина и на случилите се събития, както и на участващите в тях лица, като при констатиране на дисциплинарни нарушения от страна на служителите ще бъде поискана и потърсена дисциплиарна отговорност".

След приключване на проверките ако се докаже вина на служителите на МВР, ще им бъде потърсена дисциплинарна отговорност. От полицията за пореден път апелираха към хората да бъдат спокойни на протестите.

Комисар Хаджиев поясни, че през последните два дни протестите са преминали мирно заради това, че хората не са се поддали на провокаторите.

В МВР има информация кои са хората, които се опитват да провокират насилие и безредици по време на протестите, но от полицията отказаха да споделят повече информация по тази тема.

Въпреки опитите за провокации, и тази вечер на протестите полицаите ще бъдат без шлемове и със зелени жилетки, на които ще пише "Антиконфликт". По този начин столичната полиция иска да призове участниците в протестите за мирни изяви.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев