АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НАПРЕЖЕНИЕ КРАЙ "РОСЕНЕЦ", ПРОТЕСТЪТ СЕ МЕСТИ КРАЙ ОБЩИНА БУРГАС

 "Росенец"
11.07.2020 / 11:50

Автобуси от Кърджали, Разград, Търговище, Силистра, Пазарджик и коли от цялата страна са паркирали на територията на парк "Росенец". Десетки са и микробусите на жандармерията. Туристи от Айтос споделят, че са дошли да се къпят, а не да се включват в организирания протест. Тук има и депутати, както и евродепутатът Илхан Кючюк. Целият периметър на парка е със засилено полицейско присъствие.

На този етап всички хора са се събрали при бариерата, на която продължава да стои надпис "Строителен обект". На километър преди плажа на "Росенец" има полицейски части и пост, който отбива автомобили и автобуси, съобщава БНТ.

Пред БНТ Илхан Кючюк заяви, че на място са хора от ДПС с кауза, които са сметнали за морално да изразят своята подкрепа към почетния лидер на движението.

Дали ще има охрана от НСО е въпрос от тяхната компетенция, те решават за кои хора ще има охрана. Политиците да не бъдат съдници за това кой може да има охрана и кой не, каза Илхан Кючюк. По думите му всички хора искат България да просперира, а мечтата на ДПС е да живеем в страна, която всеки ден да работим за благосъстоянието на хората.

Към 9 часа се оформиха два протеста. Тези, които се събраха в своеобразен контрапротест не бяха допуснати и бяха изблъскани встрани. Смята се, че те са симпатизанти на ДПС. Виждат се много знамена на партията.

Жандармерията е направила кордон и спира групата от хора, които искат да слязат на плажа. От полицията правят опити да разделят двете протестиращи групи.

Общинските съветници Димитър Найденов и Константин Бачийски, както и Христо Иванов и Ивайло Мирчев от „Да, България“, се опитаха да преминат през стената от полицейски служители, но не бяха допуснати.

Христо Иванов от "Да, България" заяви пред БНТ, че не им се осигурява достъп до мястото. Получил е заблуди и лъжи, че няма второ събитие, а днес се допускат само хора от ДПС. Искаме и ние също да получим достъп до заявеното място на нашето събитие, каза Иванов.

Ние не водим организирано хора тук, допълни той.

Христо Иванов: "Виждаме НСО, българската държава, да обслужват Ахмед Доган, за сметка на български граждани".

Иванов призова хората да не се поддават на провокации и размяна на реплики.

От МВР - Бургас съобщават, че "е създадена необходимата организация за недопускане на нагнетяване на напрежение и сблъсъци". "Взетите мерки целят избягване и ограничаване на конфликтни ситуации, опазване на обществения ред и сигурността на гражданите." От там призовават участниците и от двете страни да спазват полицейските разпореждания.

Кметът Димитър Николов информира, че е разговарял с директора на ОД на МВР Бургас, за да поиска допускане на организаторите на протеста...

Междувременно Христо Иванов призова "плажуващите" да го последват и да пренесат протеста пред общината в Бургас. Причината - според Иванов кметът Димитър Николов дължи отговор защо не са допускани до предварително съгласуваното място на инициативата.

В момента по информация на BTV Христо Иванов и част от неговите симпатизанти се опитват да блокират пътя Бургас - Созопол. Част от другите "плажуващи" обаче са все още пред КПП-то на Жандармерията. На около километър от лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, който е в нея. В същото време по море над 20 лодки са се събрали на плажа Росенец, но хората в тях не могат да слязат на брега. На плажа се е опитал да акустира голям катамаран, но симпатизантите на ДПС са му попречили с аргумент, че пристанището е частно.

Жандармерията е на место и не позволява сблъсъци.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев