АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ ИЗКАЗВА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ НА СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА АКАДЕМИК МЕТОДИЙ ГРИГОРОВ

Методий Григоров
10.07.2020 / 10:58

На 83 години този свят напусна академикът и почетен гражданин на Сливен Методий Григоров.

В съболезнованията си към семейството и близките кметът Стефан Радев подчерта, че името на Методий Григоров е емблематично за нашия град и хоровото изкуство в България.

„На 9 юли ни напусна завинаги академик Методий Григоров. Изказвам своите съболезнования на семейството и стотиците негови ученици и хористи. Емблематично за Сливен е името на диригента, богослова, преподавателя и почетен гражданин, оставил ярка диря в хоровото изкуство на България.

Поклон пред светлата му памет!

Сбогом, маестро!“, се казва още в съболезнованията от кмета Радев.

Методий Григоров става Почетен гражданин на Сливен през 1997 година. В дългогодишната си творческа дейност той се изявява като диригент на сливенските смесен хор „Добри Чинтулов“ при читалище „Зора“, средношколски смесен хор при Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и детски хор „Дружна песен“ при Детския комплекс в Сливен, с които е завоювал 14 международни награди от международните хорови конкурси в Италия, Полша, Великобритания, Белгия, Словения, Гърция, Япония, Русия, Чехия, Охрид Македония и др.

Бивш преподавател по църковна музика в Богословския факултет на Софийския университет и инициатор за първия в страната фестивал на източноправославната църковна музика през 1994 г. в Сливен. Автор е на 11 църковнопевчески сборника с песнопения на съвременен български език.

През 2012 г. Българската академия на науките и изкуствата го избира за академик.

Поклонението ще се проведе на 11 юли - събота, от 13,30 до 15 часа в храм „Свети Димитър“.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев