АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. СЛАВОВ: БЯХА ПРЕМИНАТИ КОНСТИТУЦИОННИТЕ ГРАНИЦИ НА НАМЕСА В РАБОТАТА НА

Доц. Атанас Славов
10.07.2020 / 09:01

"Бяха преминати конституционните граници на намеса в работата на президентската институция", така доц. Атанас Славов, експерт от Антикорупционния фонд, коментира пред БНР акцията на прокуратурата на "Дондуков" 2, при която бяха извършени претърсвания на кабинети в сградата на президентството.

Юристът беше категоричен: "Имунитетът на държавния глава не е просто имунитет на лицето, което осъществява функциите на президент, а е имунитет, който се разпростира върху комуникацията на държавния глава, върху помещенията, където той осъществява функциите си. Учудвам се, че български съдии са издали подобни разрешения, но имайки предвид органите, от които са тези съдии - от Специализирания наказателен съд и от Военния окръжен съд - това не бива да ни учудва, защото тези съдилища не са известни със своята независимост".

Според доц. Славов прокуратурата целенасочено и последователно атакува президентската институция през последната половин година:

"Опит последователно да бъде уронен авторитетът на държавния глава. Това вече не е юридическо действие, а е политическо действие, защото президентът има изключително важни функции по Конституция и не може с лека ръка, който и да е държавен орган - включително и прокуратурата - да атакува по този начин президентската институция или да подлага на административно-наказателни репресии лица, които осъществяват функции в президентската институция - секретари, съветници".

Доц. Славов подчерта, че публичното поведение на прокуратурата трябва да е изключително прецизно и юридически обосновано, за да не оставя съмнения за селективен и политически подход към държавния глава.

"Крайно проблематичното е, когато прокуратурата излезе извън конституционната си функция на държавно обвинение, а си присвоява функциите на раздава публично присъди, каквито по закон могат да издават само независимите съдилища", коментира още юристът.

По думите на експерта от Антикорупционния фонд критиката на президента Румен Радев към прокуратурата е напълно обоснована.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев