АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

EВРОДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА НА ВТОРО ЧЕТЕНЕ ПАКЕТА "МОБИЛНОСТ"

Европейски парламент
09.07.2020 / 13:13

С голямо мнозинство в Европарламента бяха отхвърлени поправките, внесени от българските евродепутати и техни колеги по пакет "Мобилност" - за международните превози. С днешното гласуване на практика пакетът е приет на второ четене и официално става закон.

Изненада от резултата в пленарна зала нямаше. Това, на което разчита България и още 8 страни-членки, е оценката на въздействие върху околната среда от връщането на камионите и водачите, която Комисията трябва да изготви през септември и на колективен иск в Съда на ЕС.

Преди минути инициаторът на връщането на камионите и водачите в страната, в която е регистрирана фирмата, евродепутатът Исмаил Ертуг заяви в отговор на въпрос на "Хоризонт":

"Не вярвам тази оценка да доведе до резултата, който желаете. Знаем, че тя е част от деструктивната стратегия на част от играчите. Не се страхувам от нея. Ние сме тук за целия ЕС, а не само за една страна-членка". По-рано Ертуг каза, че влиянието на сектора върху политиката в тези страни, в т.ч. и България, е изключително голямо, колегите му са признавали това на четири очи, както и че не могат да правят каквото искат.

Преходният период преди пакетът окончателно да влезе в сила е година и половина.

След това камионите трябва да се връщат в страната, в която е регистрирана фирмата, на 8 седмици, а водачите - на 4.

Пред "Хоризонт" евродепутатът Петър Витанов, който е и постоянен член на транспортната комисия коментира:

"Основните ни надежди са свързани с действията оттук нататък. Това, което ни предстои, и смятам, че там имаме далеч по-големи шансове, е в Съда на ЕС в Люксембург".

Според Витанов Комисията сама се е отказала от първоначалното си предложение за пакета, тъй като в него не е било предвидено нито връщането на камионите, нито на водача.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев