АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЛЕД ПОТОПА В СОФИЯ: ЕДИН ЧОВЕК Е ЛЕКО ПОСТРАДАЛ СЛЕД ПАДАНЕ НА МЪЛНИЯ

Йорданка Фандъкова
07.07.2020 / 10:34

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на брифинг, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Тя изтъкна, че за радост няма пострадали хора. "С изключение на един леко пострадал след падане на мълния една част от покрива на един от търговските обекти в кв. "Гоце Делчев" беше паднал и беше леко наранил човек", каза още кметът на София.

"Това, което правим непрекъснато, е почистването на шахтите и речните корита. Благодарение на това за около, час, час и половина, даже за по-малко от час реките се оттекоха. Това означава, че при това количество дъжд, отново казвам, можете да си представите 50 л/кв. м за час нивото се покачи изведнъж, след това много бързо реките се прибраха в коритата си. Това, което правим и трябва да продължим да правим е почистване на шахти и оттоци, почистване на речни корита и контролирано освобождаване на водата в язовирите", заяви още Фандъкова.

Кметът на София заяви, че шахтите се чистят непрекъснато. Тя уточни, че пороят е свлякъл листа, наноси, които отиват в шахтите и ги запушват. "Аз лично бях на терен през цялото време и наблюдавах работата на екипите. Това няма как да се избегне, защото при такива количества дъжд можем само да сме готови, подготвени, да реагираме адекватно", изтъкна Фандъкова.

Тя уточни, че екипите на пожарните работят в болница "Надежда" и в театър "Сълза и смях". "Става дума за наводнени мазета", допълни още Йорданка Фандъкова.

Без ток през различни периоди от време останаха квартали в район "Витоша", както и части от "Хаджи Димитър", "Хладилника", "Света Тройца", "Западен парк", "Илинден", "Красна поляна", "Редута", "Симеоново", "Банишора" и "Павлово".

Констатирано е преливане в отделни участъци на Слатинска и Перловска река. В момента вече Перловска река тече нормално в коритото си в района на Военна академия, където снощи водата излезе на пътното платно. Това провокира спиране на движението по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви".

Според БНТ по време на бурята еднометрова вълна е изблъскала 10 автомобила по булеварда, нанасяйки им сериозни щети. За щастие пострадали хора няма.

Междувременно Владайска река преля в района на "Орландовци" и кв. "Бенковски".

Наводнени бяха няколко ключови подлези, включително този на НДК при моста на влюбените, транспортният подлез на бул. Цар Борис III и при гара "Подуяне" към бул. "Ботевградско шосе", както и други по-ниски точки.

Движението на метрото не е било спирано, макар че снощи наводнена беше метростанция "Вардар". В момента всичко вече е отворено там. Подлезът на Лъвов мост е затворен тази сутрин заради щетите от бурята. Снощи там изходите бяха покрити с около 30 см вода.

Няколко болници също са били засегнати от пороя, като приземните помещения на болница Надежда, ВМА, Пирогов са се наводнили.

Общинските екипи работят по редицата сигнали за наводнени мазета, като засегнатите райони се отводняват вече.

Заради солидния дъжд част от покрива на хипермаркет на столичния булевард "България" се е срутил. Няма данни за пострадали хора.

Единственият пострадал физически човек, за когото се съобщава, е мъж в магазин за хранителни стоки на булевард "България" и булевард "Тодор Каблешков", който е паднал в асансьорна шахта. Той е изваден без сериозни наранявания.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев