АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

АНТОН КУТЕВ: ПРОКУРАТУРАТА НЕ МОЖЕ ДА РАЗДАВА МОРАЛНИ ОЦЕНКИ

Антон Кутев
02.07.2020 / 11:31

"Изнасянето на записи и чатове в медиите е нарушаване на презумпцията за невинност", каза пред БНР депутатът от "БСП за България" Антон Кутев и уточни, че предоставянето на медиите от прокуратурата на доказателствен материал, който още не е приет от съда: "Трябва да имаш осъдителна присъда, по която те са доказателство, чак тогава някакви есемеси и лични чатове на хора могат да излязат в публичното пространство. Излизането им преди това не е правораздаване, а намеса в личното пространство".

Кутев предположи, че това ще доведе до дела в Съда в Страсбург срещу държавата:

"Второто е, че това може да се приеме като въздействие върху българския съд, защото се създава обществено мнение".

В предаването "Преди всички" Кутев коментира, че прокуратурата не е активна еднакво към всички.

"Прокуратурата не може да раздава морални оценки. Това по конституция го няма. Добрата прокуратура работи, като събира доказателствен материал и го дава на съда така, че съдът до осъди виновните", категоричен беше депутатът и добави, че ако доказателствата не издържат в съда, виновна за това е прокуратурата, че не е събрала правилно материалите.

По думите на Антон Кутев раздаването на оценки е пропаганда, а не правораздаване. Според него във фигурата на главния прокурор Иван Гешев "има смесване на няколко функции, които не са му възлагани нито от Конституцията, нито някой е гласувал за него, за да има моралното право да го прави".

Депутатът от БСП коментира, че по отношение на записите и снимките с премиера главният прокурор "си позволява да изказва политически съображения, които са неприложими към задълженията му".

Кутев сподели, че харесва амбицията на Гешев да направи нещо, което през годините хората са искали да видят през прехода - някой да отиде и да раздаде правосъдие.

Във връзка с очакваното в близките седмици решение на Конституционния съд за имунитета на президента, Антон Кутев заяви, че всеки човек във властта би могъл да бъде разследван, стига това да отговаря на законите и на Конституцията.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев