АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИТАЛИАНСКО ПРОУЧВАНЕ В ЦЯЛ ГРАД УСТАНОВИ, ЧЕ 40% ОТ СЛУЧАИТЕ С КОРОНАВИРУС СА БЕЗ СИМПТОМИ

Коронавирус - Италия
30.06.2020 / 20:07

Проучване на коронавирусните инфекции, обхванало почти всички в карантинирания северноиталиански град Во, установи, че 40% от случаите не показват симптоми - което предполага, че безсимптомните случаи са важни за разпространението на пандемията, съобщава "Ройтерс".

Проучването, ръководено от учен от италианския университет в Падуа и "Империал колидж" Лондон, също представи доказателства, че масовите тестове, комбинирани с изолиране на случаи и блокиране на общност, могат бързо да спрат местните огнища.

"Въпреки "безшумното" и широко разпространено предаване, болестта може да се контролира", коментира Андреа Крисанти, професор в Падуа и Лондон, който ръководи проучването. "Тестването на всички граждани, независимо дали имат симптоми или не, предоставя начин ... да се предотврати избухването на огнища."

Крисанти стана известен в Италия с това, че се застъпва за широко тестване, преди да стане официално ръководство на Световната здравна организация. Во с население от близо 3200 души, веднага бе поставен под карантина за 14 дни след като отчете първата смърт в Италия от COVID-19, на 21 февруари.

През тази две седмици изследователите тестваха по-голямата част от населението за SARS-CoV-2, коронавирусът, който причинява COVID-19. Анализ на резултатите, публикуван в списание Nature, показа, че в началото на карантината 2,6% от населението на Во - или 73 души - са положителни. След две седмици само 29 души са били положителни.

И в двата случая около 40% от положителните случаи не показват симптоми. Но тъй като всички открити случаи на коронавирус - били те симптоматични или не - са под карантина, казаха изследователите, това помага да се забави разпространението на болестта, като ефективно я потисна след няколко седмици.

Крисанти коментира, че успехът на масовите тестове във Во допринася за по-мащабната политика за обществено здраве в по-широкия регион Венето, където това е има "огромно влияние върху хода на епидемията" там в сравнение с други региони.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев