АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ТРЪМП: ИНФОРМАЦИЯТА ЗА РУСИЯ И ТАЛИБАНИТЕ Е НЕДОСТОВЕРНА

Доналд Тръмп
29.06.2020 / 13:45

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че разузнаването му е доложило, че информацията за предполагаемия сговор на Русия с талибаните не е достоверна. "Разузнаването току-що ме информира, че не намира тази информация за достоверна и затова (те) не са съобщили за това на мен и (вицепрезидента) Майк Пенс. Може би това е още една изфабрикувана измама, свързана с Русия, може би от фалшивите новини "Ню Йорк таймс", искащи да направят така, че републиканците да изглеждат зле", написа Тръмп в профила си в "Туитър".

Преди това Белият дом нарече информацията на вестника неточна, отбелязвайки, че разузнаването не е докладвало на Тръмп за възможен сговор между Русия и талибаните. Самият Тръмп го нарече "поредна поръчка" и също така заяви, че никой не му е докладвал, нито вицепрезидентът, нито ръководителят на апарата на Белия дом "за така наречените руски атаки" върху американските войски в Афганистан.

В петък "Ню Йорк таймс", позовавайки се на анонимни представители на американските специални служби, публикува статия, в която твърди, че руското военно разузнаване (ГРУ) е предлагало награди на свързани с талибаните бойци, за да извършват нападения срещу американски войници в Афганистан.

След това посолството на Русия в САЩ обяви, че са били отправяни заплахи срещу дипломати. Руското външно министерство от своя страна нарече публикацията "фалшива".

По-късно талибаните отрекоха, че са получавали средства от руското военно разузнаване за извършване на нападения в Афганистан.

Източник: news.bg

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев