АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПЕТРОВДЕН Е! ПОЧИТАМЕ ПАМЕТТА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ

Светите апостоли Петър и Павел
29.06.2020 / 08:04

Православната църква почита паметта на Светите апостоли Петър и Павел. Повече от 300 000 българи празнуват имен ден.

Църквата нарича Петър и Павел първовърховни първопрестолници и вселенски учители заради разпространението на Божието слово. Двамата апостоли се завещали в своите послания основните правила на християнската вяра, а животът им е бил белязан от страдания и гонения.

Свети апостол Петър бил от гр. Капернаум, който се намирал на брега на Галилейското езеро. Прехранвал се като беден рибар. Еврейското му име било Симон, а името Петър, му дал Самият Иисус Христос. Ревностен във вярата, когато Христос запитал за кого Го мислят човеците, Симон отговорил, че Той е Син на Живия Бог. Тогава Христос Му казал, че на тази вяра ще основе Църквата Си. И го нарекъл Петър, което в превод от гръцки език означава "камък".

Свети апостол Петър бил сред любимите ученици на Спасителя. Петър Го следвал неотлъчно до деня на Възнесението Му. Преди залавянето на Спасителя Петър се отрекъл от Христа по време на съда, но и искрено се разкаял за тази си постъпка.

След Възнесението на Иисус и слизането на Светия Дух ап. Петър проповядвал и вършил много чудеса и изцерения в Палестина, Мала Азия, Гърция и други страни. Отишъл в Рим при гонението на Нерон и бил осъден на разпъване. От смирение, по негово желание бил разпнат с главата надолу в 67 година. Това е същата година, в която и ап. Павел намерил мъченическата си смърт.

Свети апостол Павел бил с кръщелното име Савел и първоначално не бил от кръга на Христовите ученици. Роден в Мала Азия, той бил фарисей и в духа на консервативния юдеизъм участвал в гоненията срещу християните и в убийството на свети първомъченик Стефан.

Обръщането му към Христос станало ненадейно, в резултат на необикновено видение. За него се разказва в книгата Деяния на светите апостоли. На път за Дамаск Савел видял необикновена светлина и чул Божия глас от небето: "Савле, Савле, защо ме гониш? ... Аз съм Иисус, когото ти гониш". Това събитие било повратно в живота му. Тогава той се обърнал към христовата вяра, покръстил се и станал най-ревностният разпространител на християнската вяра. Проповядвал в Антиохия, Киликия, Кипър, Галатея, Ефес, Атина, Македония, Коринт, Испания и затова е наречен "апостол на езичниците".

Около 67-а година Павел бил окован и изпратен в Рим на съд. Загинал мъченически в 67 година, заедно със свети апостол Петър. Смъртта му съпровождали множество чудеса. Преданието разказва, че вече отрязаната глава на светеца продължавала да слави Господа, а там, където тя паднала, избликнали три извора (на мястото на днешния манастир "Три фонтана" край Рим).

Богословът Петър Пенев разказва:

„Двамата най-ярки апостоли. Те са много различни, но църквата неслучайно ги е свързала. При Петър вярата е по-първична, по-естествена. Павел влиза в много големи дълбини, той е книжовник като темперамент, като образование и като произход. Не са имали почти нищо общо, а всъщност застават рамо до рамо, градят църквата. Павел е абсолютен стълб, Петър също. Христос намира повод да каже, че точно това е камъкът, на който ще изгради църквата си.“

Обичаите повеляват рано сутрин жените да носят колак и ранни ябълки петровки, които свещеникът освещава за здраве.

Имен ден празнуват Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя и Камен.

Мъжете с името Петър в община Сливен са 1685. От тях 1250 са с постоянен адрес в град Сливен. Дамите с името Петрана са 43 в общината, като с постоянен адрес в града са 27. Петя се казват 722 жени, като в града това име носят 609. 176 са дамите с името Павлина, 125 от тях живеят в Сливен. 250 са мъжете с името Павел. 188 от тях са с адресна регистрация в града. 74 са мъжете с името Павлин, като от тях 64 живеят в Сливен, а останалите в населените места на общината. 104 общо са представителките на нежния пол с името Полина, от тях 97 са с адресна регистрация в Сливен. 800 са жените, носещи името Пенка, които живеят в града, а в общината общо са 1149. Господата с името Пенчо са общо 63. От тях 48 са с постоянен адрес в Сливен. Днес празнуват и мъжете с името Камен. Общо за цялата община те са 37.

Пресслужба на община Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев