АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПОЛЗОТВОРЕН ОБМЕН НА ИДЕИ ПО ПРОЕКТ, ФИНАНСИРАН ОТ БЪЛГАРСКИ ФОНД ЗА ЖЕНИТЕ

лого
27.06.2020 / 09:15

На 22 юни се проведе заключителното събитие по проекта „Хората в пенсионна възраст – ресурс, а не проблем", финансиран от Български фонд за жените. То се оказа и първата среща на всички участници, отложена заради извънредното положение от началото на пролетта за началото на лятото.

Обменът на добри практики и дискусията между работещи и пенсионирани педагози, студенти и други специалисти с опит в работата с деца (на възраст между 22 и 80 години), се пренесе от фейсбук групата „Обмен учене чрез правене" в зелено-цветния двор на Музея на текстилната индустрия, сред аромат на липи, в позитивна, приятелска атмосфера, при любезното домакинство на екипа на музея.

Срещнаха се стари приятели, позагубили връзка през годините, видяха се очи в очи колеги, които се запознаха при комуникацията във Фейсбук. Осъществи се дългоочакваната работа по групи и в диалог се достигна до предложения как „да се съживят" стари практики с нови технологии и как „да се върне лентата", за да се провокират децата повече да търсят и гледат на живо, да правят с ръце, да се срещат с хора, да издирват материали, предмети, за да се докоснат до живия живот, да изпитат извънкомпютърна емоция. Родиха се и нови идеи.

Някак естествено се получи ефектът, който се целеше с проекта – всеки да се учи от всеки. Срещата беше поредното доказателство, че възрастните хора могат да са много полезни на по-младите със своя опит, да бъдат подкрепа, но също така те могат и да се учат от тях, да се развиват.

Стремежът на екипа е да вдъхнови както участниците в проекта, така и институциите, НПО, бизнеса за повече инициативи за достойно включване на хората в пенсионна възраст в живота на общество.

Проектът се реализира в периода 1 март - 30 юни 2020 г., с подкрепата на Български фонд за жените, Програма за общностно развитие. Водещата цел на Програмата е да популяризира и подпомогне неформалното включване и обединение на гражданите в разрешаването на обществени проблеми, останали встрани от държавната подкрепа. В основата й лежи идеята, че винаги е по-добре да работим в екип или със съмишленици, отколкото да се опитваме да променим нещо сами.

„Хората в пенсионна възраст – ресурс, а не проблем" е една от подкрепените от Фонда инициативи. Целта на проекта е общуването между поколенията, утвърждаването на положителния образ на хората в пенсионна възраст в обществото, възприемането и използването им като ресурс по начини, запазващи достойнството и усещането им за пълноценност и полезност. Сърцевината е равнопоставеният обмен между хора на различна възраст и с различен опит - работещи и пенсионирани педагози, студенти в педагогически специалности и други професионалисти с опит в работата с деца. Темата на обмена е „Учене чрез правене – непреходност и иновации" и той е тясно свързан с идеята за учене през целия живот.

Нина Маринова

Още снимки от новината

срещата, 22.06.2020
срещата, 22.06.2020

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев