АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СКАНДАЛ В БНТ! ЕМИЛ КОШЛУКОВ: В ПРЕДАВАНЕТО "ВЯРА И ОБЩЕСТВО НА ГОРАН БЛАГОЕВ – СЕРИЯ ОТ НАРУШЕНИЯ

Емил Кошлуков
24.06.2020 / 18:12

Проверката, която правим по отношение на предаването "Вяра и общество", показва серия от нарушения на вътрешните правилници, мисията, етичните стандарти и професионалната журналистика. Открихме тенденциозно подбирани теми и гости. Нарушени са продуцентски правила и чисто етични стандарти. Например нашият колега Горан Благоев - водещ и продуцент на предаването, е сключил договори със свои роднини, включително със своята съпруга. Гости, които са представени като обективни, всъщност са получавали заплащане под формата на консултантски договори.

Това обясни генералният директор на БНТ Емил Кошлуков пред Съвета за електронни медии.

Регулаторът включи в дневния си ред на заседанието днес изслушване на шефа на обществената медия по повод писма и сигнали, получени след последното предаване на "Вяра и общество".

"От много години Българската православна църква не присъства в него. То си позволява злобни, клеветнически, дискредитиращи коментари и анализи, окачествявания на църковни водачи. От последния брой има такива и по отношение на държавни лица, на министър-председсателя Бойко Борисов. Предаването неведнъж представя като коментатори хора, които не са православни, извън православната църква са, така като е дефинирано в Закона за вероизповеданията. Поредица от неща, които наистина поставят под съмнение дали това не е целенасочена политика на предаването", каза Кошлуков пред СЕМ.

"Заради конфликта на един човек, заради неговите лични войни с БПЦ, митрополит не е стъпил пет години в студиото!", възмутен е още Кошлуков. 76% от населението са православните, подчерта Кошлуков и показа, че ще сложи край на това, защото те не са представени в предаването.

"Проверката ни показва към този момент, че има серия от нарушения на законите, на това как се прави журналистика, на Закона за вероизповеданията, на Етичния кодекс на журналистиката. В Конституцията още в началото е ясно упоменато, че в България основната религия е Източното православие, като Българската православна църква (БПЦ) е самоуправляваща се. Това е ясно заявено в Конституцията - най-важният закон на държавата.

"В последното предаване от 6 юни тази година се говори за "омерта" между премиера Бойко Борисов и Светия синод на БПЦ. Използвани са манипулирани видеа от изказвания на премиера и митрополит Гавриил. Истината е скрита и зрителите се манипулират, като това направо се превръща във фалшива новина. Направен е опит да се злепостави изпълнителната власт, като беше представена като власт, която се опитва да си купи БПЦ чрез нерагламентирано финансиране от бюджета. Премиерът е обвинен директно в купуване на гласове. В тези коментари няма абсолютно никаква истина, защото документите ясно показват как се финансира БПЦ от бюджета.

В изключително емоционално изказване Кошлуков се зарече, че докато е генерален директор на БНТ, няма да допусне някой да се гаври с вярата на българските граждани. "Не може да хулиш Свети Серафим - софийски чудотворец!", даде пореден негативен пример от предаването Кошлуков.

 

Той даде пример в подкрепа на своите констатации с едно от последните предавания, след като е изгледал целия му сезон.

"Двамата гости и водещият споделят едно и също - че държавата си купува църквата, че църквата е брошка на ревера, няма различна теза, аз съм го гледал много внимателно. Речта на омразата не е свободно мнение. Не е свободно мнение да квалифицираш с обидни, тежки думи вярванията, ценностите на другите хора. Не мога да кажа, че католиците са еретици, че се краде в протестантските църкви, че мюсюлманите не са наши. Аз съм антикомунист по убеждение, съден съм, баща ми също, такава ми е средата и семейството. Чул съм от свидетели за десетки вярващи и свещеници - преследвани, интернирани, убивани без съд и присъда, достатъчно възрастен съм да помня окарикатуряването им", каза генералният директор на БНТ.

И посочи още: "Гостът в предаването архимандрит Дионисий е в тежък конфликт със Светия синод на БПЦ и коментира решенията на митрополитите. Това е недопустимо, защото не е представено мнението на другата страна. Все едно да поканим в "Панорама" обвиняемите Баневи да коментират работата на прокуратурата и да не поканим представител на държавното обвинение".

"В предаването не спира да се хули БПЦ и Източното православие. Хулят се и светци, нещо което не се е случвало дори по време на комунизма, а е и светотатство. Благодарение на всичко това БНТ не може да осъществи своята обществена мисия. Не е работа на БНТ да взима ясна и категорична страна в един конфликт. Ако на някой не му харесват действията на БПЦ, да хвърля всичко, да става свещеник и да реформира нещата.

Журналистите от обществената телевизия не могат да взимат страна. Това е недопустимо по Закона за радиото и телевизията. Това става заради конфликта на един човек - уважаваният колега Горан Благоев, зад който не знам кой стои и не ме интересува. Аз поисках обяснение от него, но той се разболя и не съм го виждал.

България е обградена от православни съседи - Гърция, Сърбия, Северна Македония и никъде там няма такова предаване. Представете си в Гърция или в Италия водещ да излезе по обществената телевизия и да хули, и обижда гръцкия патриарх или папата. Това е недопустимо", категоричен бе Кошлуков.

"Представители на Светия синод умишлено не са канени в предаването. Канени са само противници на митрополитите. Разбирам, че сме причинили много болка на зрителите на предаването. В последното предаване са хулени свещениците от Рислкия манастир. Обвинени са в заговор БПЦ и държавата. Хулена е вярата. Това е недопустимо. Предаването "Вяра и общество" не е спряно. Повторенията също не са спрени. Даже според мен трябват повече такива предавания, но като спазват всички правила, закони и етични норми", завърши генералният директор на БНТ.

Той каза, че относно предаването "Вяра и общество" са получени над 100 сигнала, като те не са само за последното му издание. Сигнали срещу предаването има още от времето на Вяра Анкова, Константин Каменаров и сега при мен. "Не искам да се оправдавам, но проверката на предаването започва едва сега, защото със ситуацията около COVID-19 и финансовите проблеми на телевизията имахме много друга работа", заяви Кошлуков.

"Хвърлихте много тежки обвинения към предаването "Вяра и общество" и водещия Горан Благоев, с голяма чат от които не съм съгласна. Трябва да влезем в тежък теологичен спор. За мен православието не е критикувано в предаването", заяви от своя страна шефът на СЕМ Бетина Жотева.

Кошлуков поясни, че повторенията на "Вяра и общество" не са спрени, а са насочени към интернет страницата на БНТ. Той даде да се разбере, че възнамерява да върне рубриката в ефира на телевизията през есента. Генералният директор обаче подсказа, че най-вероятно това ще се случи с друг водещ.

"Никой не е женен за своето предаване. Емблема е и "Панорама" с Гарелов, пък го води Бойко Василев", намекна още Кошлуков. Не може с подписка да се избират и свалят директори, или пък да се назначават служители на БНТ. Разбира се, че СЕМ е органът, който е компетентен. Извиних се за всички обиди и унижения, на които са подложени зрителите ни, за което съм виновен, че съм го допуснал", посочи още пред СЕМ Кошлуков, като оповести, че вече има жалба от зрители срещу предаването на Горан Благоев в Комисията за защита от дискриминация. Според него тенденцията да се представят като жертви водещи, които са заплашени от сваляне най-вероятно е уплашила предишните три ръководства на БНТ да вземат мерки спрямо случващото се във "Вяра и общество". "Предаването се е превърнало в "антицърковна трибуна", заключи Кошлуков.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев