АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

САЩ УДЪЛЖАВАТ ЗАБРАНАТА ЗА РАБОТНИ ВИЗИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА

Визи за САЩ
23.06.2020 / 09:13

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ще удължи забраната за издаване на работни визи за САЩ до края на годината и ще включи в нея H1-B визите, използвани широко в технологичната индустрия, съобщи Белият дом, цитиран от АФП.

Висш служител на администрацията заяви пред журналисти, че този ход ще освободи 525 000 работни места, което ще намали високия процент на безработица, причинен от пандемията от коронавирус.

“Президентът Тръмп е решен да върне работните места на американците възможно най-бързо”, заяви анонимният високопоставен служител на администрацията.

Тръмп посочваше като свой приоритет силната икономика, но сега се оказва, че търси отчаян политически тласък преди изборите през ноември. Изпълнителна заповед, която се очаква да бъде подписана от него, ще удължи и разшири 60-дневното замразяване на издаването на работни визи за граждани извън САЩ, наложено преди два месеца.

Служителят на администрацията заяви, че новата заповед ще разшири забраната до края на 2020 г. и ще включва H1-B визи, предоставяни ежегодно на 85 000 работници със специални умения, много от които се присъединяват към американската технологична индустрия.

Заповедта ще обхваща и повечето J визи, които се издават за академици и изследователи, както и L визи, използвани от компаниите за преместване на работници, базирани в чужбина, в техните офиси в САЩ.

Официалният служител заяви, че заповедта е необходима като отговор на нарастващата безработица, която е резултат от блокадите заради COVID-19.

Анонимният служител подчерта още, че замразяването на визите H1-B е временно, докато програмата се преструктурира, от годишната лотария, която захранва със специалисти Силиконовата долина, до система, която дава предимство на онези чуждестранни работници с най-големи умения и стойност.

Тръмп “ще даде приоритет на тези работници, на които се предлагат най-високи заплати”, като индикатор, че те могат да добавят повече стойност към американската икономика, заяви официалният представител.

БГНЕС

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев