АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДОЦ. МАНГЪРОВ ЗА ВИРУСА: МЕРКИТЕ СА ГЛУПОСТИ! ХОРАТА ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ ДА ЖИВЕЯТ НОРМАЛНО

Доц. Атанас Мангъров
23.06.2020 / 08:57

Ситуацията се развива, както при всяка пандемия. Ако се видят цифрите през май месец на ден са правени 1150 теста, през юни 1650 теста, като от тях средно около 3% са положителни. Това заяви началникът на детското отделение на Инфекциозната болница в София доц. Атанас Мангъров в предаването „Още от деня“ по БНТ.

По думите му към момента инфекцията се държи под контрол. „Нищо особено не се е случило. Това са заразени хора, а не болни. В инфекциозни отделения се намират по 13 души. Повечето хора в болница, са там от страх. Самата болница няма нищо против, защото той носи доходи“, поясни той.

„Тези, които са истински зле, трябва да са в болниците, ако не са толкова зле - трябва да са си вкъщи“, подчерта доц. Мангъров.

Във връзка с новото затягане на мерките, доц. Мангъров каза: „Това могат – това правят. Ако някой вярва, че по този начин може да се овладее една въздушно-капкова инфекция, много се лъже. Тук става въпрос за нов вирус. Никой няма антитела срещу него. Рано или късно всеки ще се срещне с него. Какво трябва да правим – да се затворим? Той ще мине през всички, колкото и да не ни се иска. Ако организма ни се срещне с болестта след това ще я разпознае и по-лесно ще я пребори. Антителата са азбуката на медицината“, каза лекарят.

„Не се наблюдава нищо по-различно при COVID-19 от при други вируси. Когато човек е болен, трябва да се изолира и да се пребори. Никакви лекарства не му действат, това е вирус. В някои случаи нещата могат да тръгнат накриво и човек да загине. Смъртността при тази инфекция не е по-висока от всички вируси, с които многократно са се срещали“, подчерта д-р Атанас Мангъров.

„Този вирус трябва да се лекува максимално щадящо, а не по този дърварски начин с антибиотици. Пациентите нямат нужда от това. Когато вирусът мине в човешката популация, силата му намалява. Той не е пригоден да живее сред хората. С времето той ще затихне. След време ще се изгради колективен имунитет“, увери експертът.

Той обясни и за епидемините огнища на заразата. „Минаваме на дифузно разпространение на вируса. Това е нещо, което няма как да ни се размине“, каза той.

Прогнозата на Мангъров е, че ако спрем да играем на стражари и апаши, нещата ще минат по-леко. „Мерките са глупости. Няма как българите да се променим. Циганите няма да се научат да ходят с маски. Навсякъде се разхлабват мерките. Хората трябва да продължат да живеят нормално и колкото по-скоро се отървем от този страх, ще е толкова по-добре за нас“, коментира още доц. Мангъров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев