АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВАЛЕНТИН ЗЛАТЕВ СЛЕД РАЗПИТА: НЕ СЪМ ИЗВЪРШИЛ НИЩО НЕЗАКОННО, ЩЕ СЪДЯ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ

Валентин Златев
22.06.2020 / 17:21

"Оставям прокуратурата да прецени". Това бяха първите думи на Валентин Златев след разпита му в спецпрокуратура, съобщи Агенция "Монитор"

Председателят на Контролния съвет на "Лукойл България" обяви отново, че няма идея защо се води разследването, но повече няма да го коментира. Златев дойде в специализираната прокуратура без адвокат и след час и половина на излизане отказа да съобщи по какъв повод е бил призован като свидетел и по кое дело.

"Право на прокуратурата е да ви информира, аз нямам такова право, предупреден съм", допълни той.

Златев е разпитван от прокурор Генка Брезашка, която е сред наблюдаващите прокурори по делото за данъчни престъпления във връзка с разследването за вноса и преработка на отпадъци. Това допуска предположението, че въпросите са били свързани с негови връзки и контакти с някои от обвиняемите по това дело, сред които са братя Бобокови и бившият зам.-министър на екологията Красимир Живков.

Попитан от журналистите дали се познава с тях, Валентин Златев отговори: "Познавам и братя Бобокови, и Живков".

„Публичното говорене в държавата достигна толкова ниско ниво, че трябва да има някаква отговорност за думите, които хората изричат. В това отношение аз ще търся съдебна отговорност на всеки, който злоупотребява с името ми”, заяви Златев, цитиран от Нова тв.

Според него не редно да се използва термина "олигарх" по негов адрес. "Бъркат собственик и управител, мениджър. Аз не съм собственик на "Лукойл", за да ме наричат така", коментира още той.

Златев се закани да съди и лидера на НФСБ Валери Симеонов, който многократно го е коментирал в медиите.„Ако Симеонов се откаже от имунитета си, ще го съдя”, закани се Златев.

Той беше категоричен, че не е извършил нищо незаконно и няма притеснения, че може да бъде подведен под съдебна отговорност. „В „Лукойл” в момента тече 5-годишна ревизия, плащали сме си всички такси и данъци”, каза Златев. „Не съм извършил нищо незаконно, за да се притеснявам, че ще бъда подведен под отговорност. Не мога да коментирам дейността на прокуратурата”, каза още той.

Попитан за неговото мнение за създаването на Държавна петролна компания и дали тя ще засегне по някакъв начин бизнесът на "Лукойл", Златев каза, че това е работа на законодателя.

Той подчерта, че на всички пазари, на които работи, включително и българския, компанията си плаща изрядно всички дължими данъци и такси.

"Ревизията, която започна за последните пет години, ще докаже това", допълни Валентин Златев.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев