АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВРЪЩАТ МАСКИТЕ НА ЗАКРИТО - СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ В МАГАЗИНА И В ОФИСА

Маска
22.06.2020 / 13:06

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица държавата въвежда по-строги мерки за борба с COVID-19. Маските на закрито отново стават задължителни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерството на здравеопазването след работна среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов.

"Преди още да зная, че министърът ще издаде заповед за носенето на маски, ако той не го беше направил, аз щях с моя заповед да върна от препоръчителен в забранителен режимът за неносене на маски или по-скоро в препоръчителен от задължителен режимът за носене на маски не само в градския транспорт", посочи и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която участва в брифинга. Според нея е важно там, където хората се събират в магазини, в институциите, в публичните места, офиси, където има посетители, много хора, да продължат да се носят маски, шалове или шлемове. По думите й, това има ефект, макар и не 100%.

Министър Ананиев изрази тревога заради увеличението в броя на носителите на коронавируса, както и неспазване на дисциплината от голяма част от българските граждани и обясни, че са договорени мерки от утре – 00:00 ч. всички мероприятия на закрито да бъдат организирани при пълнямост до 50% на капацитета на съответната зала, като задължително се носят маски, шлемове и други предпазни средства.

"Това се отнася за нощните заведения, кина, театри, спортни състезания", посочи Ананиев.

По думите му задължително ще е и в магазините и големите търговски центрове да се носят маски.

"Персоналът, който работи в търговските обекти задължително трябва да носи маски. Засилваме масовия контрол по спазването на всички противоепидемични мерки в това число и новите, така и действащите в момента мерки по отношение на задължителното носене на маски в обществения транспорт, лечебните заведения и аптеките. При провеждане на футболни мачове се позволява до 1000 души на сектор, като се спазва съответната физическа дистанция. При останалите спортни състезания на открито пълняемостта да бъде до 50 % ,т.е. използваемостта на местата или през седалка, или ако няма седалка на това открито спортно мероприятия, тогава да се спазва отново физическата дистанция от метър и половина. Всичко това го правим само и единствено с цел съхранение на здравето и живота на българските граждани", увери министърът.

"Накрая обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали ще продължим извънредната епидемична ситуация в страната", допълни още здравният министър.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев