АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ДЕМОНТИРАТ И ПАМЕТНИКА НА ТЕОДОР РУЗВЕЛТ В НЮ ЙОРК

Паметникът на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт
22.06.2020 / 11:27

Паметникът на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт (заемал поста през 1901-1909 г.), разположен пред входа на Американския музей по естествена история в Ню Йорк, ще бъде демонтиран. Съответното предложение на музея беше одобрено от кметството, съобщи в неделя в. "Ню Йорк Таймс". Междувременно президентът Доналд Тръмп нарече "глупост" плановете за демонтиране на паметника на Теодор Рузвелт, съобщава ТАСС.

"През последните няколко седмици нашата музейна общност беше дълбоко развълнувана от нарастващото движение за расова справедливост, възникнало след убийството на Джордж Флойд. Свидетели сме на все по-голямо внимание в света и в САЩ към статуите като мощни и вредни символи на системен расизъм", каза президентът на музея Елън Фатер в интервю за вестника.

Представители на музея също подчертаха, че демонтажът не е свързан с личността на 26-ия президент на САЩ, а с "йерархичната композиция" на самия паметник. В центъра на паметника е Рузвелт, възседнал кон, а от двете му страни са индианец и африканец. Като жест на уважение към Рузвелт, музеят планира да нарече на негово име зала, посветена на биологичното разнообразие.

Междувременно Доналд Тръмп нарече в Туитър "глупост" плановете за демонтиране на паметника на 26-ия президент на САЩ Теодор Рузвелт. "Глупово е, не го правете!", призова той в социалната мрежа.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев