АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЙОНЧЕВА: В БРЮКСЕЛ ЗНАЯТ ЗА КОРУПЦИЯТА У НАС. ОЧАКВАЙТЕ РЕЗУЛТАТИ

Елена Йончева
22.06.2020 / 11:21

„Когато вероятно гласът на едни министър-председател казва: „ще направя всичко възможно, за да изгори Йончева“, да, страхувам се. Има ли разумен човек, който да не се страхува от подобна реплика. Въпросът е този страх да не ме накара да замълча“. Това обяви в интервю за предаването „Тази сутрин“ от Брюксел евродепутатът от ПЕС Елена Йочева. Въпросната реплика е част от разпространения в медиите запис, за който се твърди, че е с гласа на премиера Бойко Борисов. „Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България. В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава“, коментира Йончева.

Въпросната реплика е част от разпространения в медиите запис, за който се твърди, че е с гласа на премиера Бойко Борисов.

„Над 1 млн. българи слушаха този запис, предимно в социалните медии, и всички се надяваме това да не е истина. Затова изключително важно е да има прокурорска проверка, да бъде изследвана достоверността на този запис и гласа на г-н Борисов. Всички ние се надяваме това да не е неговия глас, защото това би бил страхотен удар, не срещу Борисов, а срещу България.

В този запис чуваме как един лидер на европейска държава е готов да унищожи своя политически противник, чуваме как той нарежда да бъде унищожен един бизнес. Ние виждаме от този запис как няма разделение на властите. Това е страшно за една европейска държава“, коментира Йончева.

Евродепутатът се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист предвид какво се случи със записите, известни като „Ало, Ваньо“ и „Ало, Банов“. И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

Евродепутатът се надява на обективно разследване от прокуратурата на записа, но не е голям оптимист предвид какво се случи със записите, известни като „Ало, Ваньо“ и „Ало, Банов“. И уточни, че е готова да подпомогне с всички средства на едно независимо разследване.

По думите ѝ най-големият бич в България е корупцията, защото удря икономиката. „Затова вече 13 години сме последни в Европа. Изпускаме шанса да бъдем достойна и развита България. Тези аудиозаписи и снимки показват цялата мерзост на политическата класа в България“, каза още евродепутатът.

Йончева призова бизнесът да не страхува и да не си мълчи, защото един ден „тази авторитарна власт“ може да застигне всеки един от тях.

Евродепутатът обяви, че Брюксел е наясно с корупцията в България и че съвсем скоро ще има резултати от това. По Би Ти Ви тя заяви, че е имало едночасова среща на четири очи с шефа на ОЛАФ - европейската служба за борба с измамите с евросредства. Имала e разговор и с еврокомисаря Вера Юрова.

Информирала съм и антикорупционната комисия в Брюксел за политическите скандали в България, обяви още Йончева в отговор на въпрос дали разкритията на бизнесмена Васил Божков са известни вече на европейските институции.

От думите й стана ясно, че тя е направила всичко възможно те да стигнат до Брюксел. Според нея още през септември, октомври т.г. ще се видят и усетя резултатите от разкритията за корупцията в България.

Моите отношения към госпожа Корнелия Нинова са като към лидер на политическа партия, коментира още Йончева. Тя каза, че лично няма проблем с Нинова, но очевидно лидерът на левицата има проблем със структурите на партията.

Според Йончева левицата трябва да бъде оглавена от този лидер, който успее да обедини левицата. Евродепутатката каза, че ще подкрепи лидер, който спре вътрешните боричкания в БСП. Битката с корупцията в България трябва да се води от най-голямата опозиционна партия, но не с декларации.

Източник: "Сега", "24 часа", бТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев