АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПУТИН: СИСТЕМАТА ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА ГОЛЕМИ КОНФЛИКТИ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАПАЗЕНА

Президентът на РФ Владимир Путин
19.06.2020 / 07:59

Създадената след Втората световна война система за предотвратяване на големи конфликти трябва да бъде съхранена и усъвършенствана. Това се посочва в обширна статия на руския президент Владимир Путин за американското консервативно издание “The National Interest”. Превод на статията на руски език е публикуван също така в официоза „Российская газета“ и на официалния сайт на Кремъл.

В статията със заглавие „Истинските уроци на 75-та годишнина от Втората световна война“ президентът Путин подчертава, че победителите носят особена отговорност за съхраняването на мира. Той изразява надежда, че скоро ще се срещнат лидерите на „ядрената петорка“ на ООН (Русия, Съединените щати, Китай, Франция и Великобритания). Според него това ще помогне за намирането на отговори на съвременните предизвикателства и заплахи.

Владимир Путин изтъква водещата роля на Съветския съюз в разгрома на нацистка Германия и предупреждава, че историческият ревизионизъм на Запад е опасен.

Руският лидер остро критикува резолюцията на Европейския парламент от септември миналата година, в която отговорността за началото на войната се възлага на съветско-германския договор за разделяне на Полша. Путин определя пакта „Молотов-Рибентроп“ като неизбежен и припомня Мюнхенския сговор за разделянето на Чехословакия, подписан от Германия, Франция, Великобритания и Италия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев