АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЛИДЕРИТЕ НА ЕС ОБСЪЖДАТ ПЛАНА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ СЛЕД ПАНДЕМИЯТА

Европейски съюз
19.06.2020 / 07:56

Очертават се трудни разговори между лидерите след ясно изразеното в края на миналия месец противопоставяне между две основни тенденции по плана. Разногласията между страните членки са за възстановителния фонд. Според предложението на Европейската комисия, която подкрепи плана на Франция и Германия, от предвидените в него 750 млрд. евро, се очаква 500 млрд. евро да бъдат разпределени под формата на безвъзмездни средства, а останалите - на заеми. На това съотношение се противопоставя т.нар. „пестеливата четворка“ - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, която смята, че делът на заемите трябва да е по-голям.

Разногласия има и по други въпроси като собствените ресурси и отстъпките за някои страни членки.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта в изпратената до лидерите покана за заседанието във вторник, че предстои много работа, за да се постигне съгласие и за плана, и за 7-годишния бюджет на общността.

„Срещата трябва да е ключова стъпка към споразумение, което да бъде постигнато на следващата физическа среща“, заяви Мишел.

Очаква се тя да бъде през юли.

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще информира европейските лидери за икономическата ситуация.

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев