АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ИМА РИСК, ДВИЖИМ СЕ ПО РЪБА, НО ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ЗАТВАРЯМЕ

Бойко Борисов
12.06.2020 / 15:10

На извънредно заседание на Министерския съвет министър-председателят отбеляза, че силата на коронавируса не е така мощна както в края на февруари и началото на март. Направихме всичко да си укрепим болниците, да се третират с медикаменти веднага болните, настоя Борисов.

Той се възмути, че "интелигентни хора или поне за такива сме ги смятали" една седмица се мъчат със симптоми, но не отиват на лекар.

"Срещу глупостта не можем да направим нищо, когато знаеш, че си заразен и ходиш като подлагаш на риск огромни групи от хора. Там, където имаме клъстери, ги локализираме", даде да се разбере премиерът.

Той посочи, че дистанцията и дезинфекцията остават ключови срещу коронавируса. Имаме най-либералните мерки, всичко е отворено в България и целта ни е от 15 юни да пуснем всичко, увери Борисов.

Всеки се прави на интересен в политиката и медицината, но не може ключови държави да вземат по-тежки мерки от нашите, недоумява премиерът на критиките срещу властта. Ние не искаме да стоим затворени и ясно казахме, че свирепостта на вируса не е такава като през зимата, отчете премиерът.

Борисов отново се противопостави на призивите за масово тестване, дори и с аргумента, че няма смисъл да се дават толкова пари за тестове, при положение, че лекарство няма. А и масовото тестване само показва, че не се изгражда групов имунитет. И за какво да тестваме, ако тестваме трябва всичко да затворим пак, отсече Борисов.

Той недоумява и за протестите, които са се организирали в София срещу ваксината срещу коронавирус, която дори още не е намерена.

Припомняме, на 3 юни премиерът Бойко Борисов стовари отговорността за мерките на правителството за ограничаване на разпространението на коронавируса върху здравния министър Кирил Ананиев.

При въвеждането на извънредното положение в страната, което стана с решение на народното събрание от 13 март, бяха затворени училищата, детските градини, театрите, кината, галериите, музеите, ресторантите, спортните зали, моловете, хотелите. Бе ограничено свободното придвижване из страната като бяха изградени и временни КПП-та, които бяха премахнати на 6 май. Хората трябваше да попълват декларации с личните си данни каква е целта на излизането им от града.

Оправданието за тези мерки бе желанието да се ограничи разпространението на коронавируса. Моята задача е да ви опазя живи, съща е задачата и на моите колеги, каза Борисов на 15 април - дни след първото удължаване на извънредното положение в страната.

След Великденските празници, когато някои хора бяха санкционирани за разходка в парка, не носене на предпазна маска или бяха върнати от пътя си заради липса на "основателна причина" за пътуване, премиерът започна да чертае спешен план за връщане на хората, които бяха отишли в провинцията и искаха да се приберат за празниците. Дни по-късно, когато времето захладня, бяха отворени парковете и градинките за разходка, но при условие хората да спазват указаните посоки, да не се събират на големи групи и да не сядат по пейките.

Със заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 3 май бяха отворени само откритите части на ресторантите и кафенетата.

На 14 май със заповеди на министър Ананиев бяха разрешени и трансплантациите и се възобновиха поетапно спортните занимания и футболните първенства.

Учениците продължиха да учат онлайн, а матурите се проведоха при строги мерки и голямо разстояние между децата.

Междувременно премиерът заяви, че работят по закон за мерки без извънредно положение.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев