АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ: ДЪРЖАВАТА КУПУВА ДЯЛ ОТ ПИБ, БАНКАТА ЗА РАЗВИТИЕ НЯМА ДА НАТРУПА ЗАГУБИ

 Първа инвестиционна банка
12.06.2020 / 13:13

Правителството прие решение, с което България закупува дял от Първа инвестиционна банка с цел преодоляване на последното препятствие пред страната ни за влизане във валутния механизъм ERM II, наричан "чакалня за еврозоната".

Закупуването на дяловете ще стане през Българската банка за развитие, която може да притежава до 70% от предложените дялове.

Държавата ще закупи дяловете на пазарни цени и ББР няма да натрупа загуби, заяви премиерът Бойко Борисов.

Увеличаването на капитала на Първа инвестиционна банка е последното задължително условие пред България за членство в ERM II и Банковия съюз.

„Това беше последното изискване, за да е гарантирана стабилността и на тази банка и че има 30% външен капитал. Вчера това беше направено, днес вземаме това решение“, каза премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

Това, че държавата ще има участие в ПИБ бе анонсирано преди дни от министъра на икономиката Емил Караниколов, който е принципал на Българската банка за развитие. До държавната намеса в придобиването на права от търговската банка се стигна, след като до последния момент нямаше интерес от частен инвеститор към възможността за закупуване на дялове.

110-те милиона права в Първа инвестиционна банка бяха изкупени в сряда, като по-късно през деня стана ясно че държавата участва в сделката, но има и частен инвеститор. Коментарът на Румен Гечев от БСП:

„Това е абсолютен скандал. Това е 6% - някъде към 130 милиона мисля, че са дали. И то какво излиза - че ще решаваме проблеми на олигарси? Банката за развитие ще отива да решава проблемите на частни банки. Откъде-накъде? Наглеци!“

Пред „Хоризонт“ Христо Михайловски от Българската агенция за кредитен рейтинг заяви, че Банката за развитие не е предназначена за подобен вид дейност и не е изключено тя да не участва в сделката:

„Ние сме свидетели в последните години как частни инвеститори, така, са посъветвани да купуват съответно дадени предприятия или дадени икономически структури, или дадени юридически лица. Имаме водещо участие на държавата и трябва да имаме може би и едно частно участие.“

Банковият експерт Виктор Йоцов припомни, че увеличаването на капитала на търговската банка е последната стъпка пред страната ни за присъединяването към т.нар. чакалня за еврозоната:

„Когато държавата влиза в частна банка, това не е добре. Но в случая сме по-меки в тази оценка, защото това става с една конкретно определена цел, а това е да не се попречи на влизането на България във валутно-курсовия механизъм.“

Късно снощи въпросът с присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз е обсъден от премиера Бойко Борисов и изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестeгер. Очакването е през юли да има решение по темата, като страната ни трябва да стане член на валутния механизъм, предхождащ еврозоната, заедно с Хърватия.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев