АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

БОРИСОВ ВЪВ ВАРНА: АМ "ХЕМУС" СЕ СТРОИ НА ПЪЛНИ ОБОРОТИ

Бойко Борисов във Варна
11.06.2020 / 11:37

АМ „Хемус“ се строи на пълни обороти. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на инфраструктурни проекти във Варна, става ясно от видео в профила му в социалната мрежа „Фейсбук“.

„Както вървеше икономиката и приходите, щяхме да имаме пари за всичко, но този коронавирус съсипа света. Много хора умряха и икономиката се срина“, каза премиерът.

„Никога в обозримите 50 години нямаше да стане АМ „Хемус“, ако не бяхме ние. Магистралата се строи на пълни обороти. Тези дни ще ходя да видя как вървят дейностите от Боаза в посока Плевен. От вчера вече напълно се работи по участъка Ботевград - Мездра. След няколко дни трябва да започне от Велико Търново от двете страни. Работи се много бързо. Това, което сме обещали, се прави на пълни обороти. Спазваме срока. Вчера започнахме и двата лота в Северозападна България. На 70 - 80 км машините работят. От Търговище към Шумен също се работи активно. Въпреки кризата с корона не спряхме строителството“, посочи той.

„Румънците засега се бавят с отваряне на границата. Ние сме готови, със Сърбия го направихме. С премиера Мицотакис сме се разбрали за 15 юни. В момента всичко върви много бързо и нямаме проблеми на границата. ГКПП „Кулата“ и „Калотина“ се ремонтират. Нищо не сме спрели“, каза още той.

Относно 104-те случая на заразени с COVID-19, Борисов заяви, че радостното е, че не е толкова свиреп висурът и поясни, че България се движи на границата на разумния риск. Според него е важното обаче да се спазва дисциплина, дезинфекция и дистанция. На въпрос дали икономиката ни бързо ще се възтаснови, той обясни, че всичко зависи от Германия и Франция.

Борисов коментира и добрата новина за еврозоната и как всичко върви наред и днес ще има разговор по въпроса.

Няма да има забавяне в процеса за влизане в Еврозоната заради коронавируса, каза премиерът. Вчера минаха аукционите. С комисар Маргрете Вестагер имам днес разговор, за да можем да сме сигурни, че абсолютно всичко, което касае банковия съюз, е наред. Това е най-важното за България. Продължаваме да прибираме стотици милиони от КТБ и от други фондове, които бяха изнесени, а във същото време Банковият съюз гарантира това да може да се случи. Затова е този контрол на Европейската централна банка. За банковата ни система това е изключителен успех и дисциплина и гаранции за вложителите в банките. Докато не тръгне немската и френската икономика икономиката трудно ще се възстанови, защото близо 250 – 300 завода в момента работят на минимални обороти. Това, което може да работи, работи“, посочи той.

Борисов отказа да говори за Красимир Каракачанов, а за Васил Божков и политическия му проект, каза: "Демокрация е! Всеки може да прави, каквото си иска".

Брюксел иска да види освен метрото и в други големи градове градска железница, каза още премиерът Бойко Борисов по време на посещението си във Варна.

Министър-председателят е придружен от вицепремиера Томислав Дончев и кмета на морската столица Иван Портних.

Борисов попита как приемат варненци новия булевард "Левски" и дали са свикнали с него, на което Портних отговори утвърдително. Кметът отчете и, че новата придобивка за града сериозно е разтоварила трафика към курортите по Северното Черноморие.

"Брюксел иска да види освен метрото и в други градове градска железница. Предупреждавам те, съревновавате се с Бургас, които искат да направят от гарата до Сарафово", предупреди го премиерът.

Според Иван Портних, най-удобно за градска железница във Варна ще е такава до летището.

"За съжаление новите булеварди предизвикват високи скорости", отчете варненският кмет, след като спряха с джипа до пътен полицай, който следеше за нарушители с една от новите камери на КАТ.

Бойко Борисов се поинтересува как въври довършването на новия храм "Свети Прокопий Варненски". "Трябва да е готова до август", припомни той.

"Имате ли проблеми с местата в детските градини и ясли?", попита премиерът варненския кмет. "Строим нови общински постройки, нямаме проблем с местата, работим системно", заяви Портних.

"Варна е първият от големите градове, който си е решил въпроса – построили сме 4 детски градини в последните години, в момента се строи още една на бул. „Приморски“, в централаната градска част местата за строене на нови детски градини са малко. Сега беше приемът, предната седмица, и на 100 % сме обезпечили семействата с възможността за детски градини", допълни Иван Портних.

"Много хубава градинка? Колко деца имате? Браво, браво, браво!", възхити се премиерът след като посети новооткрита детска градина в един от варненските квартали.

Портних изтъкна, че за Варна е изключително важно и доизграждането на АМ "Хемус".

"Как ни вървеше икономиката, щяхме да минем тази година 130 млрд. Сринаха се финансите и икономиката", оплака се Борисов от настъпилата криза заради китайския вирус, докато пътуваше по булевард "Цар Освободител".

"Коронавирусът ни съсипа, съсипа света. Хем много хора умряха, хем икономиките се сринаха", отбеляза премиерът.

Оттам той пое към ремонтирата бивша Окръжна болница "Света Анна", където се срещна с персонала на лечебното заведение, посрещнаха го с аплодисменти.

Борисов разгледа напълно ремонтирания операционен блок на болницата. "Само поглеждаме ние, да не замърсим. Това вече работи, нали? Добре, докторе, да излизаме", приключи с обиколката той. "Как сте, булки? Харесва ли ви? Щом ви харесва на вас, значи е добре станало", пошегува се той.

http://epicenter.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев