АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕШЕВ: ПРИВАТИЗАЦИЯТА ОГРАБИ НАД 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО

Иван Гешев
09.06.2020 / 12:50

В голямата си част приватизационният процес беше една брутална кражба и грабеж. Бяха ограбени над 90% от българското население, единици станаха милионери за една нощ. Това заяви пред журналисти в Пещера главният прокурор Иван Гешев, съобщава бТВ.

„Идете в който и да е български град и ще чуете една и съща история: как заводът е продаден и как този завод, който е построен с удръжки от заплатите на хората в града, е станал собственост на един човек и после най-вероятно, в 90% от случаите, е нарязан на скрап или не функционира вече и някои хора са станали богати на гърба на голяма част от българските граждани“, подчерта главният прокурор.

Коментарът му беше във връзка с анализа на най-големите приватизационни сделки. Гешев посочи, че докладът от ДАНС за 14-те топ процедури (с „Кремиковци“ начело) вече е даден на прокурори от ВКП, които извършват проверка за извършени престъпления, изтекли давностни срокове, резултати от предходни производства и т.н. Тече проверка и по линия на гражданския съдебен надзор.

Иван Гешев отбеляза, че „в един друг период при един друг главен прокурор” на прокуратурата е била отнета възможността да атакува в съда нищожни сделки. „Беше политическа цел на онова управление, за да може да се краде безнаказано“, коментира Гешев.

Именно затова и наказателно-правният анализ ще отиде и в министерства, които могат да реагират по данните за проблемни сделки. Първите резултати се очакват в рамките на две-три седмици.

По отношение на зачестилите му посещения в малки населени места, където се провеждат акции срещу битовата престъпност, главният прокурор посочи, че само днес в 24 населени места има спецоперации, а до края на седмицата ще има реализации в 114 градове и села.

„За мен и колегите от МВР е по-важно не какви са резултатите, в случая има резултати – има досъдебни производства за наркотици, оръжие и предмети с белези на културно-исторически ценности. Важно е това, което преди наричахме „профилактика“. Важно е да не се случват престъпления и нарушения на закона“, заяви обвинител №1.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев