АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

СЗО ПРОМЕНИ ПОЗИЦИЯТА СИ ЗА ПРЕДПАЗНИТЕ МАСКИ

Маска
09.06.2020 / 12:44

СЗО промени позицията си за предпазните маски. Сега тя препоръчва маските да се носят на всички места, на които е трудно да се спазва дистанция. ЕКакви съвети дават от Организацията, вижте в коментара на Deutsche Welle:

Като пример за такива места генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус посочи обществения транспорт и всички останали места на закрито, на които се събират много хора.

„Съветваме хората на възраст над 60 години, както и онези, които имат предишни заболявания, да носят медицинска маска на всички публични места, на които е възможно да се стигне до предаване на инфекцията", каза Гебрейесус.

Досега Световната здравна организация препоръчваше само на болните и на медицинския персонал да носят предпазни маски. Употребата им на обществени места не беше обявена като препоръчителна. В новите си насоки СЗО включва и изисквания за качеството на самоделните маски. Те трябва да са от поне три слоя различен материал, съветват експертите.

Маските не могат да отменят спазването на дистанция и миенето на ръцете като доказано ефективни методи за ограничаване на заболяването. От СЗО предупреждават, че рискът от зараза нараства, ако хората пипат маските си с мръсни ръце. “Маските могат да създават фалшиво усещане за сигурност”, предупреди директорът на СЗО.

По данни на американския университет “Джонс Хопкинс” в света има над 6,7 милиона болни от Ковид-19, а жертвите на вируса са почти 400 000. Най-засегнатата държава продължават да са САЩ, където броят на активните случаи е над 1 милион и 100 хиляди.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев