АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КАКВО Е НАПРАВИЛА ДАНС, СЛЕД КАТО Е ПОЛУЧИЛА ИНФОРМАЦИЯ, ЧЕ БОЖКОВ ТЕГЛИ ГОЛЕМИ СУМИ?

Васил Божков
04.06.2020 / 09:15

"Какво е направила ДАНС, след като е получила информация, че се теглят такива големи суми?". Това каза пред БНР анализаторът Бойко Димитров - икономист, във връзка с публикациите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, в които той показва свои банкови извлечения за милиони. Анализаторът обясни, че по закон банките са длъжни да уведомят ДАНС при теглене на такива големи суми (над 30 хил. лева е изискването на закона - бел.ред.) от техен клиент.

В предаването "Преди всички" Димитров коментира, че при толкова големи транзакции е абсолютно невъзможно ДАНС да не са били информирани от банките.

Той посочи, че става дума за голяма банка, която има чуждестранен, европейски собственик, където има много по сериозно изискване за мерките, свързани с борбата с прането на пари.

"ДАНС трябваше веднага да излезе с информация, ако не е получила сигнал от банката за това, а не да мълчат", коментира икономистът.

Според него или ДАНС не са си изпълнили задълженията, или не е имало последствия от това, защото иначе Божков е трябвало да бъде обвиняем още пред 3-4 години.

Анализаторът беше категоричен, че основният въпрос е "дали лица на най-висши ръководни длъжности са получавали кешови пари от бизнесмен, който сега е обвиняем за много престъпления".

"Досега извадените от Божков документи показват, че тегленията от банката са още от 2018-а година", уточни още Димитров.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев