АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОДЪЛЖАВАТ МАСОВИТЕ ВЪЛНЕНИЯ В САЩ ЗАРАДИ СМЪРТТА НА ДЖОРДЖ ФЛОЙД

Шеста нощ продължават протестите в Съединените щати
01.06.2020 / 14:34

Шеста нощ продължават протестите в Съединените щати. Комендантски час е въведен в редица градове в страната в опит да се предотвратят сблъсъци между протестиращи и полиция. Протестите са предизвикани от смъртта на афроамериканец при арестуването му в Минеаполис.

От събота вечер в Чикаго е въведен полицейски час. Това не се е случвало в Америка от 1968 г. Жителите на града нямат право да излизат от домовете си от 21.00 до 6.00 сутринта.

В централната част на града са вдигнати мостовете, за да не може да се преминава реката. Общественият транспорт е спрян. Снощи след поредната вечер на бурни протести губернаторът на щата Илинойс Джейби Прицгер разпореди 375 военнослужещи от Националната гвардия да подкрепят полицията в Чикаго.

Протестите, започнали като мирни, прераснаха в насилие, палежи и грабежи. Счупени витрини, тълпи от нахлуващи в магазините хора и разграбващи каквото им попадне по Стейт стрийт и Мичиган авеню в самия център на Чикаго.

След опитите на полицията да ограничи достъпа на протестиращите до центъра, те се разпиляха в много други райони и към предградията.

Според информация на генералното консулство в Чикаго, до момента няма застрашени или пострадали български граждани, но от Българо-американската полицейска асоциация съобщиха, че полицейски служител от български произход, пожелал анонимност, е бил наранен със стъклена бутилка.

Полицейски час беше наложен в близо 40 града, но хората масово го игнорираха, което повиши напрежението.

Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис, въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ за да разпръсне демонстранти и задържа 17 души. Двайсет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите.

Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Полицията във Вашингтон използва сълзотворен газ за да разпръсне демонстранти и задържа 17 души. Двайсет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите.

"Голям проблем за САЩ е полицейското насилие", заяви пред БНР анализаторът и експерт по етническите въпроси Мирослав Попов и допълни, че когато то се пресече с етнически или расови аспекти, ефектът е много по-страшен.

Според него това е закономерен резултат от една политика, която на думи звучи коректно, но не са решени проблеми на базисно ниво: "Има ясни социално-икономически и социокултурни проблеми, които години наред бяха замитани под килима".

По думите на Попов Доналд Тръмп може да бъде преизбран с лекота за нов президентски мандат въпреки неговите доста сериозни грешки от последните седмици, свързани с профилактични мерки срещу Covid-19.

 
 

Copyright © 2008-2022 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев