АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МАЙКРОСОФТ“ УВОЛНИ ДЕСЕТКИ ЖУРНАЛИСТИ И ГИ ЗАМЕСТИ С РОБОТИ

„Майкрософт“
01.06.2020 / 14:24

Компанията „Майкрософт“ е освободила приблизително 50 журналисти от екипа си, за да ги замени с роботи, пишат световните медии, цитирани от бТВ.

Екипът от журналисти работи върху новинарските страници в уебсайта на MSN и „Едж“ браузъра, които се използват от хора по цял свят. Компанията е взела решение селектирането и подреждането на новините да се извършва от изкуствен интелект.

Решението е взето за много кратък срок, като част от глобалната тенденция част от човешката работна сила да бъде заместена от машини.

Един от журналистите коментира, че постоянно срещал новини как изкуственият интелект ще завземе всичката ни работа след години. „И ето – изкуственият интелект открадна моята работа“, казва той пред „Гардиън“.

Според част от освободения екип решението да се премине към изцяло автоматизирана система за селекция на новини крие сериозни рискове, тъй като редакторите в „Майкрософт“ трябвало да се придържат към стриктни правила за подбор.

Работата на екипа включвала внимателен подбор на материали от световни медии, сред които и авторски материали, като приходите от тях се разделяли между „Майкрософт“ и медиите.

Подборът на статиите от хора гарантирал заглавията и текстовете да са ясни, както и избягването на фалшиви новини и подвеждащи материали.

„Като всички компании, ние преоценяваме бизнеса си редовно. Поради тази причина увеличаваме инвестициите си в една сфера и, от време на време, ги съкращаваме в друга. Това решение не е повлияно от глобалната пандемия от коронавирус“, коментираха от „Майкрософт“.

Уебсайтът на MSN е претърпял редица трансформации през годините. Той е създаден през 1995 г., като първоначално е бил начална страница с новини и оригинално съдържание за милиони компютърни потребители по цял свят.

През 2013 г. оригиналното съдържание отпада и съкращаването на работна ръка започва. До края на 2014 г. е пусната нова версия на уебсайта, която разчита на материали от световни медии.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев