АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

НЕ СТИХВАТ ПРОТЕСТИТЕ В САЩ, ЗАПОЧНАЛИ СЛЕД СМЪРТ ПРИ АРЕСТ

Протестиращи
30.05.2020 / 11:03

Стотици протестиращи се събраха в района на Белия дом във Вашингтон с искания за справедливост след смъртта на афроамериканец, убит при арестуването му от полицаи в Минеаполис. Стигна се до напрежение и в други градове в страната. Протестиращи атакуваха централата на телевизията Си Ен Ен в Атланта.

Повдигането на обвинение в убийство и ареста на полицая, притиснал врата на Джордж Флойд, не доведе до успокояване на страстите.

Освен американската столица, Атланта, Лас Вегас, Ню Йорк и Шарлът са някои от местата, където стотици излязоха да изразят гнева си.

В Минеаполис , откъдето тръгна всичко, въпреки наложения вечерен час протестиращи излязоха по улиците, където бяха посрещнати от Националната гвардия. „Вашингтон пост“ съобщи за вероятно използване на гумени куршуми.

В Атланта събрали се пред централата на Си Ен Ен надраскаха с графити огромните червени букви от логото, счупиха прозорци и хвърляха камъни.Полицейското присъствие там е засилено.

В Ню Йорк полицията съобщава за поне 70 арестувани.

Насилственият арест, апела към органите на реда с думите “не мога да дишам” и смъртта на Флойд, уловени от камера, отвориха отново най-болезнените рани на страната, свързани с расова несправедливост.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев