АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ В МИНЕСОТА СЛЕД УБИЙСТВО НА ЧЕРНОКОЖ ОТ БЯЛ ПОЛИЦАЙ

Размирици в Минеаполис
29.05.2020 / 23:33

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обяви извънредно положение след като в града избухнаха масови протести. Те са предизвикани от убийството на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай.

Няколко камери показват как при задържане на кръстовище полицай затиска с коляно врата на Флойд, докато жертвата вика: "Не мога да дишам!" и "Не ме убивай!". Полицаят затиска мъжа няколко минути, след които той издъхва. Убийството взриви спокойствието в града. Вчера множество обгради полицейската централа в Минеаполис в знак на протест.

Въвеждането на извънредно положение позволява на властите да използват допълнителни средства за осигуряване на безопасността на гражданите, включително участието на бойци от Националната гвардия на САЩ в поддържането на реда. Местната власт има правото да потърси помощ от съседни градове, от щата Минесота и федералното правителство. Губернаторът на Минесота Тим Уолс вече вкара в града Националната гвардия. Бойците ѝ трябва да помогнат „за обезпечаване на сигурността и поддържането на спокойствието“.

Фрей обясни, че е принуден да въведе извънредно положение, тъй като задълженията му като кмет включват „възстановяване и поддържане на реда и реда в Минеаполис, намаляване и опит за избягване на възможни рискове във връзка с населението и имуществото, свеждане до минимум на риска от прекъсвания в работата на градските служби, за да се гарантира работата на местните власти за защита на здравето и безопасността на членовете на общността“.

Междувременно черкож кореспондент на телевизия Си Ен Ен, отразяващ на живо протестите и размириците в град Минеаполис, щата Минесота, беше арестуван в ефир, докато изпълняваше служебните си задължения.

На кадри публикувани от Си Ен Ен се вижда ясно как полицаи с противогази, предпазни шлемове и бронежилетки се приближават към Омар Хименес секунди, след като той е показал на живо как полицията арестува демонстрант.

Един от униформените дори със сила взима микрофона от ръката му, докато Хименес не спира да пита каква е причината за ареста му.

От телевизията съобщиха, че екипът на Хименес също е арестуван.

Полицията е освободила задържаните около час по-късно, след като губернаторът на щата се намесил.

Губернаторът на Минесота Тим Уолз се извини на CNN за инцидента и обяви, че ще работи за освобождаването на екипа на медията. Малко по-късно задържаните бяха освободени.

Екипът на CNN беше окован с белезници и отведен с оправданието, че не са изпълнии полицейско разпреждане да се махнат. От видеото обаче става ясно точно обратното.

"Репортер на CNN и неговият продуцентски екип бяха арестувани тази сутрин в Минеаполис, докато си вършат работата, въпреки че се идентифицираха. Това е явно нарушение на правата на журналисти по първа поправка (от американската конституция)", се казва в изявление на CNN.

Видеото показва как репортерът Хименес вади картата си от CNN, идентифицира като репортер и казва на полицията, че екипът ще се премести, където им се каже.

"Може да се изтеглим, където искате. В момента сме в ефир. Кажете ни къде да отидем. Поставете ни там, където искате. Ще се махнем от пътя ви", казва Хименес на полицията.

Един офицер стиска ръката му, докато Хименес говори, след което му слага белезници. След това е закопчан и фотографът на CNN. Камерата му е поставена на земята и продължава да предава на живо.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев