АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ВЪПРЕКИ ВЪЗРАЖЕНИЯТА НА ГОРАНОВ ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕ 9% ДДС ЗА РЕСТОРАНТИ, ХОТЕЛИ И КНИГИ

Владислав Горанов
22.05.2020 / 13:38

Парламентът прие на първо четене предложението на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за 9% ДДС за ресторанти, хотели и книги, предаде репортер на Агенция "Фокус". Това бе заложено в общ законопроект на управляващата коалиция.

Той бе подкрепен с 107 гласа "за", "против" - 1 и "въздържали се" -68, с което той бе приет.

Друго предложение в законопроекта е свързано с осигуряване на ваучери за настаняване с номинална стойност 210 лв. за хората на първа линия в борбата с коронавируса, за което настояваха от ВМРО и НФСБ.

Парламентарното решение днес следва решението на премиера Борисов за намаляване на 9% на ДДС за ресторантите, което той взе след среща с преставители на този бранш.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче категорично възрази срещу намаляването на ставката на ДДС за туризма. От министерството му изпратиха официално становище до парламентарните комисии, в което се изброява подробно с колко ще се намалят постъпленията в бюджета и как трябва да се компенсира недостигът. Според финансистите - с повишаване на общата ставка по ДДС или с рязко увеличаване на данък печалба.

Шефът на бюджетната комисия Менда Стоянова също се обяви против законопроекта, която отсъстваше от днешното парламентарно заседание.

Финансовият министър Владислав Горанов не бе в парламента докато течаха дебатите, въпреки че от левицата на два пъти го призоваха да се яви. По същото време той се возеше в джипа тойота на премиера Бойко Борисов и двамата инспектираха полагането на нови ВиК тръби в Перник, демонстрирайки отлични отношения.

На вниманието на депутатите бяха представени още 5 законопроекта, но всички те бяха отхвърлени. Освен общия законопроект с ГЕРБ, свои подобни законодателни инициативи бяха внесли поотделно НФСБ и ВМРО, но те също бяха отхвърлени.

9% ДДС ставка за храни, лекарствени продукти и медицински изделия предлагаха от ПГ на „БСП за България“. "За" законопроекта гласуваха 66 народни представители, "против" - 46 и "въздържали се" - 69, с което той също бе отхвърлен.

От ДПС предлагаха ставката на данъка от 9 % да е и за храните за деца до 3 години и детските фармацевтични продукти, включително памперси, но предложението им не срещна одобрение на пленарната зала.

ПГ на „Воля“ бяха предложили данъчните ставки за ползване на услугите на фитнес центрове и спортни зали, свързани с физически упражнения и спорт, да бъдат в размер на 9 %, което също не получи подкрепата на депутатите.

Между първо и второ четене могат да се правят поправки и допълнения в законопроекта.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев