АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ЗАПОЧВА ОТВАРЯНЕТО НА ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ, УЧИТЕЛИТЕ НЕДОВОЛСТВАТ ОТ УКАЗАНИЯТА

Детска градина
22.05.2020 / 10:33

Започва поетапното отваряне на детските градини и яслите в страната. Всяка община обаче сама ще взима решение кога точно да се случи това. Директорите правят проучване за броя на децата, които ще ги посещават и се решава как да бъдат сформирани групите. Срокът за отварянето им е до 1 юни. Първо отварят частните детски градини, където децата са по-малко.

Общинските детски градини в София, Пловдив и Бургас вече обявиха, че ще отворят на 26 май.

Медицински бележки за децата няма да се изискват, но всеки родител ще трябва да подпише декларация за поет риск, а температурата на децата ще се мери на входа.

Идеята на кабинета е в групите да има между 10 и 12 деца, в по-големите градове - до 18 деца в група.

Междувременно в интернет тръгна петиция срещу указанията на Министерство на здравеопазването за начина на отваряне на детските градини.

Учителите масово недоволстват от указанията - на първо място срещу отмяна на медицинските бележки и на изследванията на децата, тъй като имат опасения, че без предварителните прегледи от лекари има риск от зарази.

Работещите в системата смятат още, че да се разчита на декларации, с които родителите да удостоверят, че детето им е здраво, е несериозно и безотговорно. Учители протестират и срещу отпуските, тъй като голяма част от тях вече са изгорели по време на извънредното положение.

Източник: dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев