АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ПРОФ. РАДКА АРГИРОВА: КОРОНАВИРУСЪТ ЗАПОЧВА ДА ОТСЛАБВА

Проф. Радка Аргирова
22.05.2020 / 09:51

Докато преди два месеца аз самата казвах, че още няма мутации, сега вече те са описани и то съвсем подробно. Това е сравнително късен период за настъпване на мутациите при вирус, което означава, че ще намалее неговата инфекциозност и интензитет. Освен това броят на оздравелите се увеличава, а отделно има и хора, които са изкарали вируса, но изобщо не са усетили. Това коментира в сутрешния блок на Би Ти Ви вирусологът проф. Радка Аргирова.

"Виждам нещата само като отделни малки огнищни епидемии. Ако някъде се появи лице, което излъчва вируса, би могло да се очаква заразяване, но то няма да бъде в тази мащабност от последните месеци", отговори проф. Аргирова на въпрос дали очаква през есента да настъпи втори пик на заразата.

По думите й има няколко фактора, заради които коронавирусът бе толкова бързо овладян у нас: "Той навлезе у нас малко по-късно за разлика от други страни. Разбира се, важни бяха и мерките, които бяха взети навреме от правителството и оперативния щаб".

„Разпускането на мерките е много важен въпрос, който не бива да ни прави безотговорни. Отхлабването трябва да става бавно и постепенно, но някои хора решиха, че вече всичко е отминало'', каза проф. Аргирова и отбеляза, че най-важна остава личната хигиена на всеки един от нас.

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев