АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

КИРИЛОВ: НЯМА ДА ПОДАМ ОСТАВКА ЗАЩОТО ТОВА Е ИНТРИГА

Данаил Кирилов
22.05.2020 / 09:43

"Не сме обект на монигоринг по смисъла на МСП. Миналата година получихме последния доклад от Европейската комисия и с него бе обявено, че сме изпълнили всички критерии. Вчера не беше препоръка. Целеше се манипулация между три инструмента - Механизма за сътрудничество и проверка, новостартиращия механизъм на ЕС за проверка на върховенството на закона, който все още не е започнал официално и така нареченият Европейски семестър. Един цитат от него цели да постигне внушението, че МСП не е приключил", обясни Кирилов и допълни:

"Моята оставка винаги е на дневен ред. Няма да я подам, защото това е интрига, която тръгна от вестника на един проруски газов олигарх. Тя бе подхваната от конкретни лица, които извратиха информацията и въведоха обществото в заблуждение. Заради този подход - не, няма да подам оставка. Това не означава, че след половин час няма да има друга причина, за която бих си подал оставката. В правосъдието винаги има казуси. Всеки един от тях може да ескалира до оставка", заяви Кирилов.

Името на правосъдния министър активно присъства в общественото и медийно пространство напоследък. Последната причина за това е вчерашния доклад от Брюксел, който бе обявен като шамар за България. Появиха се разнопосочни мнения, че мониторингът върху страната ни остава, но пък властта бе категорична - това е друг механизъм и има грешно тълкуване. От БСП излязоха с декларация, в която поискаха оставката на Кирилов заради обещанието му, че ще напусне поста, ако наблюдението върху страната ни продължи.

Много отдавна има основание Лозан Панов да си подаде оставката, но той не бива да бъде мотивиран да го прави. Това би се използвало повратно и би героизирало без основание един зависим магистрат.

Това категорично заяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

"Изявлението на колегите от бившия състав на ВСС е с оглед тяхната морална преценка за предложението и избора, който са направили преди 5 години. Те имат пълното право да оттеглят доверието си от човека, който са избрали. Основания бих могъл да допълня много повече", обясни още Кирилов.

Той коментира и казуса с бизнесмена Васил Божков.

"Вярвам, че той ще бъде изправен пред българския съд. Ако прокуратурата прецени, че има данни, които биха могли да бъдат основание за провеждането на разследване, сигурен съм, че такова ще бъде осъществено", заяви Кирилов.

 

 
 

Copyright © 2008-2020 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев