АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

МУТАФЧИЙСКИ ПО ПОВОД "МНОГО ЩЕ ИЗМРАТ": ИМАМЕ НОТА ОТ НАТО ДА СЕ ПОДГОТОВИМ ЗА ВТОРИ УДАР

Генерал Мутафчийски
20.05.2020 / 09:17

България е получила нота от НАТО за подготвяне на всички здравни военни заведения за втори удар от епидемия от коронавирус. Това се разбра от думите на председателя на Националния щаб проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет. Той отговори с това на два въпроса едновременно - как ще лекува ВМА пациенти с коронавирус след съобщението на НОЩ, че заразени вече ще се приемат само в 7 болници, и вторият въпрос - относно думите му, че "много хора ще измрат, яко ще измрат", които изтекоха от интервюто му с Миролюба Бенатова. "Ключовата дума при охлабване на мерките е да се преценяват рисковете много внимателно и всяка мярка да е премерен риск. Виждате, че това се случва постепенно и след внимателно обсъждане на ситуацията", каза Мутафчийски по повод изречените от него думи. Въпреки това той не отрече, че днес е "уникален за България ден" - за първи път от отчитането има повече оздравели отколкото заразени. "Това е радостна тенденция. Но каквото и охлабване на мерки да има, трябва да се спазва физическа дистанция и определени правила, ние изхождаме от презумпцията, че този вирус съществува, че има такава епидемия и че тя е смъртоносна. Така са и всички държави и международни организации", категоричен бе той.

Мутафчийски по повод "много ще измрат": Имаме нота от НАТО да се подготовим за втори удар

Генералът посъветва да не се нарушава физическата дистанция, да няма събиране на големи групи от хора, което може да доведе до взривове от заболели и всички здравни служби трябва да са нащрек.

В тази връзка Мутафчийски се върна да обясни как ще лекува ВМА пациенти с коронавирус, тъй като то се поема вече само от 7 болници. Той каза, че ВМА ще поеме всички пациенти и ще помага в борбата с коронавируса и занапред, но "имало известни предписания, поискани от НАТО, за военните болници". "Затова ще се намери необходимият баланс - каква част от инфекциозните клиники - Сливен и София, ще са за граждани и коя - за резерв", обясни шефът на ВМА.

Но после шефът на НОЩ обяви, без заобикалки: "Вчера зам.-директор на СЗО каза не празнувайте, а се организирайте. В този дух е тази нота от Алианса - да се подготвят военните здравни формирования за следващ удар", каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Той заяви категорично, че няма да разкрие повече, защото информацията е класифицирана.

Източник: dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев