АГЕНЦИЯ СЛИВЕН, телефон за връзка: +359886438912, e-mail: mi61@abv.bg

ГЕРМАНИЯ ПЛАНИРА НОВ СТИМУЛИРАЩ ПАКЕТ ВЪПРЕКИ СИЛЕН СПАД В ДАНЪЧНИТЕ ПРИХОДИ

 Олаф Шолц, германски финансов министър
14.05.2020 / 20:49

Германският министър на финансите Олаф Шолц заяви в четвъртък, че масовото намаляване на данъчните приходи няма да спре правителството да представи нов стимулиращ пакет през следващия месец, за да помогне на компаниите да се възстановят от коронавирусната криза.

Германската икономика, най-голямата в Европа, е изправена пред най-дълбоката си рецесия след Втората световна война, въпреки че страната започна постепенно да облекчава мерките за ограничаване разпространението на коронавируса.

Сривът на бизнес активността намали рязко данъчните приходи в немската хазна и заплашва да доведе до гигантска дупка в публичните финанси.

Германия ще загуби през тази година данъчни приходи за около 81,5 млрд. евро в сравнение с 2019 г., заяви в четвъртък финансовият министър Олаф Шолц. Според документ на служители на финансовото министерство и на данъчни експерти обаче се очаква данъчните приходи в страната да са с 98,6 млрд. евро под тези преди година, съобщава Ройтерс.

В средносрочен план до 2024 г. дупката в данъчните приходи за федералното и регионалните правителства, както и за общините, се увеличава до 315,9 млрд. евро. Тази година само федералното правителство е изправено пред 44 милиарда евро по-малко данъчни приходи от прогнозираното по-рано и с общо 171,1 милиарда по-малко до 2024 година.

Тези прогнози означават, че федералните и местните власти ще имат по-малко средства спрямо по-рано в резултат на пандемията Covid-19.

Въпреки това Олаф Шолц даде се разбере, че той подкрепя приемането на по-експанзивна фискална политика за извеждане на икономиката от кризата. Министерството на финансите прогнозира, че брутният вътрешен продукт на страната ще спадне 6,3% тази година.

"В началото на юни ние в правителството искаме да договорим всеобхватен пакет от мерки, пакет от икономически стимули, който трябва да донесе нова скорост и нов растеж", посочи Шолц.

Той посочи, че правителството няма да приеме рестриктивна фискална политика, за да компенсира недостига, като каза: "Сега не е моментът да се занимаваме със строги икономии".

Според него мерките за фискални стимули ще бъдат навременни, целенасочени, временни и преобразуващи се, като защитата на климата е един от водещите принципи на правителството.

Пакетът трябва да включва мерки за подпомагане на общините да стабилизират публичните си финанси, каза Шолц.

Той също така подчерта, че в интерес на Германия е да помогне на други европейски държави да се възстановят от пандемията.

Германия одобри първоначален спасителен пакет на стойност над 750 млрд. евро за смекчаване на въздействието на коронавирусната пандемия, като за пръв път от 2013 г. насам правителството пое и нов държавен дълг.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 Агенция - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев